Home Eveniment Șova, la un pas de a ieşi din spatele gratiilor. Arestul preventiv,...

sova
Sursa Foto: Facebook

Senatorul Dan Șova ar putea ieşi din spatele gratiilor. Curtea Supremă a decis, vineri dimineață, ca fostul ministru al Transporturilor să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu un contract de asistenţă juridică de la CET Govora.

Decizia instanței nu este însă definitivă și poate fi atacată de procurorii DNA. Aceasta vine după ce, pe 22 decembrie, magistrații au decis să prelungească arestul preventiv pentru Dan Șova până pe 1 februarie.

Fostul ministru al Transporturilor a fost arestat pe 15 decembrie, pentru o perioadă de 20 de zile, după ce, inițial, judecătorii au decis, pe 4 decembrie, ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

Dan Șova fusese reținut cu o zi înainte de procurorii anticorupție, după ce Senatul a avizat cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a fostului ministru.

Senatorul este acuzat de trafic de influenţă după că ar fi intervenit la şeful CET Govora pentru ca instituţia pe care o conducea să încheie un contract de asistenţă juridică cu o firmă de avocatură apropiată lui Șova.

Pentru intervenția sa, fostul ministru s-ar fi ales cu o sută de mii de euro, spun anchetatorii.

În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună, susţin procurorii.

Senatorul, spun procurorii, ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiți pentru a achita un imobil cumpărat în București.

Șova, prejudiciu de peste un milion de euro

Tot în legătură cu CET Govora, Dan Șova mai are un dosar penal în care este acuzat că a adus un prejudiciu peste un milion de euro după ce i-a forțat pe directorii complexului energetic să semneze două contracte de asistență juridică cu firma sa de avocatură.

În perioada 2006 – 2008, suspectul Șova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general și Lepădat Constantin – director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la data de 01.03.2006 și 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei, arată un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, cele două contracte au fost încheiate în condițiile în care firma „Șova și Asociații” avea deja semnat un contract cadru de asistență juridică cu CET Govora.

Astfel, în acest dosar Șova este acuzat de două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Mihai Bălan și Cpnstantin Lăpădat, directorul general și respectiv, directorul economic al CET Govora sunt acuzați de abuz în serviciu.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE