Home Eveniment SRI: Cartele româneşti, folosite în ameninţări teroriste în străinătate

SRI, cartele
Sursa Foto: SRI via Facebook

Serviciul Român de Informaţii continuă demersurile privind obligativitatea prezentării unui document de identitate la cumpărarea de cartele prepay. SRI susţine că există informaţii că acestea ar putea fi folosite în organizarea de atacuri teroriste.

În România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior. Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele, se arată într-un comunicat al SRI.

Anunţul SRI vine în contextul în care duminică, premierul Dacian Cioloş a afirmat că terorişti au profitat de faptul ca în acest moment, cartelele se vând fără vreun fel de control, şi au folosit cartele din România pentru a organiza atentate în Europa.

“Inteleg ca Romania e una din putinele tari din UE care vinde cartele pre-pay fara un control de identitate. Inteleg ca au fost chiar folosite cartele pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare. Ministrii Justitiei si Internelor vor veni cu o nota in Guvern cu aceste elemente si vor fi supuse dezbaterii publice. Nu vreau sa anticipez. Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns, eu cred ca e important sa discutam de lucrurile acestea pragmatic, riguros, si sa invatam sa punem cursorul unde trebuie, sa nu exageram nici intr-o parte, nici in alta”, a declarat premierul la Pro Tv.

Şeful Executivului nu a precizat iniţial la care dintre atentate s-ar fi folosit aceste cartele prepay, revenind însă ulterior pentru a anunţa că nu a fost vorba despre atacurile de la Paris sau Bruxelles. Luni, jurnalistul Dan Alexe scria pe pagina sa de Facebook că a verificat la parchetele din Paris şi Bruxelles, autorităţile infirmând folosirea unor cartele româneşti în aceste cazuri.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE