Home Extern Statul Islamic are mari probleme cu banii. Cum plănuiesc teroriştii să facă...

Gruparea extremistă Statul Islamic are probleme cu banii. Deși anul trecut a avut venituri de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, banii s-ar fi dus pe armament, ceea ce îi face pe civilii care sunt în zonele controlate de ISIS să își arate nemulțumirile.

Una dintre nemulțuiri este dată de faptul că, deși Statul Islamic le-a promis sustinătorilor săi, când a preluat puterea, că îi va ajuta pe cei săraci, viața în zonele controlate este tot mai grea pentru cei 8 milioane de oameni aflați aici.

De exemplu, auto-proclamatul califat are în prezent o singură cantină pentru săraci, și aceea gestionată tot de către localnici.

În plus, gruparea extremistă a impus reguli dure privind femeile la locul de muncă, așa că mulți profesioniști au fugit din teritoriile sale. Din acest motiv, califatul are nevoie disperată de oameni de înaltă calificare, cum ar fi doctorii.

Mai mult, Statul Islamic face bani și din taxarea localnicilor, iar cum mulți au fugit, au rămas prea puțini contribuabili, așa că gruparea intenționează să recupereze aceste pierderi prin mărirea taxelor impuse civililor rămași, care au deja probleme să le plăteasca și pe cele actuale.

Organizația teroristă a făcut sute de milioane de dolari anul trecut din taxarea cu până la 50% a angajaților guvernamentali din Irak, însă guvernul irakian a încetat să-și mai plătească angajații din zonele controlare de Statul Islamic și efectul se face deja simțit, scriu jurnaliștii de la Business Insider.

O altă sursă de venit a celor din ISIS este petrolul. Anul trecut, Statul Islamic a câștigat cam 100 de milioane de dolari din vânzarea de țiței pe piața neagră, însă  scăderea prețului la petrol și loviturile aeriene împotriva instalațiilor petroliere au facut ca și aceasta să devină o sursă nesigură de venit.

Iar dacă se ia în calcul că Statul Islamic are cheltuieli anuale de aproximativ 360 de milioane de dolari doar cu luptătorii, nu numai relația cu susținătorii, dar și planificata  expansiune a grupării pare a fi în impas, mai scriu jurnaliștii.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE