Home Economic Stephen Hawking: Nu de inteligența artificială trebuie să ne temem, ci de...

Sursa Foto: CERN/Laurent Egli

Renumitul savant Stephen Hawking a lansat o teorie extrem de interesantă în ceea ce privește viitorul economic și social al omenirii, în contextul dezvoltării inteligenței artificiale. Nu roboții sunt cei care vor aduce apocalipsa economiei, ci zgârcenia, spune el.

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe platforma Reddit, omul de știință a prezis că inegalitatea socială va atinge cote uriașe pe măsură ce tot mai multe activități vor fi făcute de roboți, iar bogații care folosesc mașinăriile vor refuza să își împartă bogăția tot mai mare cu ceilalți oameni.

Dacă roboții vor produce toate lucrurile de care avem nevoie, urmarea depinde de modul în care vor fi distribuite beneficiile. Toată lumea s-ar putea bucura de o viață liniștită și luxoasă în cazul în care bogăția obținută în urma exploatării mașinilor va fi împărțită. Sau, într-o a doua ipoteză, cei mai mulți oameni vor deveni săraci lipiți dacă patronii care se folosesc de roboți vor refuza să împartă aceste venituri. Deocamdată, trendul pare să fie către a doua opțiune, în care tehnologia duce spre o inegalitate tot mai pronunțată, a explicat Hawking.

Pe scurt, deținătorii roboților vor deveni burghezii noilor vremuri, în care fabricile și corporațiile nu vor mai avea nevoie de forța de muncă umană.

Business Insider notează, citându-l pe cunoscutul economist francez Thomas Piketty, că acest trend își face deja simțită prezența tot mai acut. Valoarea capitalului și a proprietăților crește într-un ritm mult mai alert decât întreaga economie, ceea ce înseamnă, practic, că averea bogaților crește mult mai rapid decât salariile, iar cei care nu fac parte din această clasă a oamenilor avuți nu au nicio șansă să îi prindă din urmă.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE