Home Politică VIDEO Legi noi împotriva defrișărilor ilegale. Ce a stabilit azi CSAT

iohannis

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit că fenomenul tăierilor ilegale de păduri este o ameninţare la siguranţa naţională. Drept urmare, CSAT a hotărât ca Guvernul să schimbe legislaţia pentru protejarea suprafeţelor împădurite.

Mai mult decât atât, ministerul Mediului trebuie să identifice terenurile virane, abandonate, pe care pot fi plantaţi copaci, pentru creşterea gradului de împădurire la nivel naţional, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării către Parlament pentru a fi adoptată, una dintre principalele noutăţi ale acestui document fiind conceptul de securitate extinsă. Klaus Iohannis a anunţat că Strategia Naţională de Apărare a Ţării se intitulează “O Românie puternică în Europa şi în lume”.

Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune şi o direcţie în materie de securitate naţională. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa şi în lume, asta însemnând pentru mine cel puţin trei lucruri: un stat care îşi apără cetăţenii, oriunde s-ar afla ei, o ţară care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, dar şi bunurile naţionale şi resursele naturale, care ştie să-şi protejeze patrimoniul, domeniile de excelenţă, care pune prioritate pe educaţie şi pe sănătate şi, în al treilea rând, un stat care contribuie la menţinerea securităţii colective alături de partenerii lui şi la promovarea democraţiei şi libertăţii, a adăugat şeful statului.

Şeful statului a arătat că în document, parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe şi de securitate.

Una dintre principalele noutăţi aduse de această strategie este conceptul de ‘securitate naţională extinsă’. Securitatea naţională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care ţin de ordine publică, economie, infrastructură, educaţie, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un impact asupra securităţii naţionale, a spus Iohannis, citat de AGERPRES.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE