Home Social Studiu: Aproape 70% din vopselele de păr trebuie retrase urgent din magazine

păr

Mai bine de două treimi din vopselele de păr care se găsesc în magazinele din România ar trebui retrase urgent de la comercializare, arată un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

Reprezentanţii Asociaţiei au cumpărat, în perioada 10 – 15 februarie 2016, nu mai puţin de 48 de  tipuri de vopsea, din supermarketuri, farmacii și magazine naturiste.

În urma analizelor realizate de către o echipă de experți coordonată de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu, a reieşit că:

–         77% dintre vopselele analizate au în compoziție dioxane;

–         75% dintre vopsele analizate au în compoziție amoniac;

–         69% dintre vopselele analizate au în compoziție para-fenilendiamină/p-fenilendiamină/1,4 benzendiamine;

–         65% dintre vopselele analizate au în compoziție parfumuri sintetice;

–         60% dintre vopselele analizate au în compoziție peroxid de hidrogen;

–         40% dintre vopsele analizate au în compoziție sodium laureth sulfat;

–         38% dintre vopsele analizate au în compoziție parabeni;

–         38% dintre vopselele analizate au în compoziție polietilen glicol;

–         34% dintre vopselele analizate au în compoziție disodium EDTA;

–         32% dintre vopselele analizate au în compoziție resorcinol;

–         15% dintre vopselele analizate au în compoziție sodium lauril sulfat

Cel mai periculos element dintre acestea este Para-fenilendiamina, care se regăseşte, aşadar, în 69% dintre produsele analizate.

Potrivit analizei, para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr și foliculii acestora și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice. Pielea poate deveni roșie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzație de arsură și mâncărime. Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, care pot deveni fatale.

Efectele pe termen lung ale expunerii la această substanță chimică includ astm, limfom non-Hodgkins și lupus;  acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de sân, uterin și vezica urinară. Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât și în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa în cosmetice este interzisă. Persoanele care au ales produse naturale, cum ar fi henna, pentru a evita produsele toxice, au constatat că acestea conțin atât henna cât și alte ingrediente periculoase precum para-fenilendiamina.

Amoniacul este un ingredient care se regăsește în 75% dintre produsele analizate și este iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator. Acesta poate cauza astm și dificultăți în respirație.

Dioxane (ingrediente cu terminațiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) (se regăseşte în 77% dintre produsele analizate) este un puternic perturbator hormonal şi alterează structura pielii permiţând pătrunderea chimicalelor în straturile profunde ale pielii.

Parfumurile sintetice (există în 65% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare, potrivit sursei citate.

Peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea de apă oxigenată, este folosit pentru decolorarea părului şi se găseşte în peste 60% dintre produsele analizate. Testele pe animale au demonstrat că apa oxigenată afectează sistemul respirator şi pe cel nervos. Mai mult, unele studii sugerează că apa oxigenată ar modifica structura ADN, iar asta poate cauza inclusiv cancer (de sânge, de sân sau vezică). Este coroziv, iar utilizarea peroxidului de hidrogen a fost chiar interzis în ţări precum Japonia şi Canada.

Lista completă a efectelor substanţelor descoperite în vopselele de păr o găsiţi pe site-ul Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE