Home Social Studiu îngrijorător: Unul din doi copii din România, hărţuit şi expus urii...

Un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii scoate la iveală o situaţie îngrijorătoare. Un copil din România ajunge, de la vârste din ce în ce mai fragede, pe reţele de socializare, unde sunt hărţuiţ. Minorii sunt expuşi urii propagată în discursuri şi campanii violente.

Studiul arată că  unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online. Cercetările mai scot la iveală şi care sunt categoriile de copii cele mai expuse. Este vorba despre copiii romi,  maghiari, evrei, imigranți, refugiați etc.

90% dintre copii folosesc cel puţin o reţea socială, iar 33% dintre aceștia își expun în mod public informațiile postate și datele personale, arată analiza.

Cercetările au arătat cum ajung copiii să fie victime. Aceştia accesează uşor canale online, unde ei sunt subiectul unor campanii sau ştiri al căror sens a fost puternic deturnat, prin asocierea cu alte tipuri de comentarii.

De exemplu, pornind de la subiectului elevei Sabina, care a purtat bentiţă tricoloră, la şcoala din Covasna, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, a fost declanşată o adevărată furtună de mesaje instigatoare la ură, îndreptate atât  împotriva etnicilor maghiari, cât și a românilor.

sabina eleva bentita tricolor secuime

Sabina, eleva cu bentiţă tricoloră

Specialiştii contactaţi de către organizaţia Salvaţi Copiii au arătat că elevii sunt extrem de vulnerabili în faţa discursurilor instigatoare la ură. Pot găsi uşor canalele unde există astfel de conţinut, iar impactul asupra lor, la vârste fragede, este extrem de puternic.

“Riscurile expunerii la discursul violent, care instigă la ură, la discriminare sunt de zeci de ori mai mari în cazul unui copil, decât în cazul unui adult. Copilul deja se află într-o etapă cognitivă și emoțională aparte, în care se formează emoțiile și sentimentele, în care își asumă, treptat, propriile evaluări și judecăți, iar contactul cu limbajul violent și cu îndemnurile discriminatorii pot fi devastatoare pentru el. Contextul internațional și evenimentele recente au dus la o creștere a ponderii acestui tip de discurs pe Internet, de multe ori fiind îndeptat chiar către cei mici. Este necesar să sancționăm actele instigatoare la ură, dar și să introducem în curricula școlară programe adecvate care să îi ajute pe copii să dezvolte o gândire critică la astfel de mesaje în mediul online și nu numai”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România, potrivit unui comunicat de presă.

Cum îi puteţi proteja pe copii de hărţuirea din mediul online

Iincitarea publică la ură și discriminare împotriva unei categorii de persoane, inclusiv prin mijloace de comunicare online, sunt sancționate penal, însă, în mediul online nu se întâmpla asta. Mesajele nu sunt filtrate, iar simpla accesare a unui motor de căutare ne arată ușurința cu care copiii pot intra în contact cu acest conținut.

Pe reţele de socializare este suficientă distribuirea unui clip cu un copil de o anumită etnie, pentru a comentarii dure şi instigatoare la ură, care merg chiar până la ameninţări cu moartea, arată studiul.

Salvați Copiii anunţă că vine în sprijinul autorităților și îi încurajează pe utilizatorii de internet să raporteze cazurile de discurs instigator la ură sau discriminare pe internet, la linia de raportare disponbilă pe portalul www.sigur.info

Pe lângă cazurile de pornografie infantilă semnalate în mediul online, linia va oferi și cadrul pentru raportarea conținutului instigator la ură la adresa copiilor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE