Home Politică Summit extraordinar pentru rezolvarea crizei refugiaților

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat convocarea unui summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern pentru miercuri, 23 septembrie. Șeful Consiliului European a postat anunțul pe pagina sa de Twitter.

Am convenit ca miercuri pe 23 septembrie, începând de la ora 18.00  să aibă loc un Summit Extraordinar al Consiliului European în care să discutăm cum putem rezolva criza refugiaților, a scris Donald Tusk pe rețeaua de socializare

Donald Tusk anunțase în prealabil că va lua joi o decizie în privința convocării unui summit extraordinar al Consiliului European, după consultări cu statele membre.

Astfel, șefii de stat și de guvern din Uniune se vor reuni la doar o zi după ce discuții pe tema refugiaților vor avea loc și în cadrul unui Consiliul JAI care va reuni miniștrii de Interne din cele 28 de țări ale UE.

Consiliu la care ministrul de Interne român, Gabriel Oprea, are un mandat clar. România nu este de acord cu obligativitatea cotelor, chiar dacă va fi până la urmă obligată să primească mai mulți imigranți decât are capacitatea în acest moment.

S-a discutat modul în care ne vom prezenta la JAI săptămâna viitoare. Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător. România este solidară dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI, a declarat Klaus Iohannis după ședința CSAT de joi

Între timp Parlamentul European a votat însă o rezoluție prin care este total de acord cu obligativitatea cotelor impuse de Comisia Europeană.

Parlamentul a susținut propunerea Comisiei cu 370 de voturi pentru la 134 împotrivă și 52 de abțineri.

Susținerea în timp scurt demonstrată de Parlament pentru propunerea Comisiei din 9 septembrie privind relocarea a 120 000 de azilanți dă un semnal clar către miniștrii de interne ai UE care se vor reuni din nou marți, 22 septembrie: este timpul să acționeze și să aprobe această a doua schemă de urgență. PE a adoptat o rezoluție legislativă cu 372 de voturi la 12 și 54 de abțineri, informând Consiliul că acest acord este fără impact asupra poziției pe care Consiliul o va avea față de propunerea de a crea un mecanism permanent de relocare în situații de criză, asupra căruia Parlamentul va decide pe picior de egalitate cu statele membre, arată un comunicat de presă al Parlamentului European

Așa că România ar putea fi obligată să primească mai mulți refugiați. Iar pentru asta trebuie găsite soluții a arătat Klaus Iohannis.

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care susține cotele obligatorii, așa că am putea fi obligați să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. În acest context, vom fi nevoiți să folosim fonduri europene pentru a extinde facilitățile oferite refugiaților sau ar trebui să construim alte centre pentru refugiați, a explicat Klaus Iohannis

Potrivit schemei de repartizare obligatorii a azilanților adoptată de Comisia Europeană, România ar trebui să primească, în total, 6.351 de imigranți, variantă respinsă de autoritățile de la București, care au arătat în numeroase rânduri că țara noastră nu poate prelua decât 1785 de refugiați.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE