Home Sanatate Șunca și cârnații duc la risc de apariție a cancerului la fel...

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport privind pericolele pe care le prezintă mâncarea de zi cu zi. Potrivit documentului, consumul de carne procesată va fi considerat un pericol uriaș de producere a cancerului. În același timp, carnea proaspătă va intra și ea în categoria alimentelor nerecomandate pentru sănătate, însă cu un grad de risc inferior, scrie The Telegraph.

Carnea procesată va fi declarată substanță carcinogenică, adică implicată direct în apariția cancerului. Acesta este cel mai mare prag de risc, în care se mai află, spre exemplu, alcoolul, azbestul, arsenicul și tutunul.

În ceea ce privește carnea roșie, raportul ar urma să confirme astfel studiile World Cancer Research Fund, care a avertizat încă de acum câțiva ani că există indicii solide potrivit cărora aceasta poate cauza cancer la nivelul sistemului digestiv.

Mai mulți oameni de știință în contestă deja, afirmând că este nepotrivit să pui șunca și cârnații pe același nivel de risc cu fumatul.

Există statistici care arată că există o legătură între consumul de carne procesată și apariția cancerului la nivelul intestinului, dar este important de subliniat că proporțiile sunt relativ mici, iar deocamdată nu există studii care să demonstreze exact cauzalitatea, spune dr Ian Johnson de la Institutul de Cercetări Alimentare din Marea Britanie.

Un studiu efectuat pe 60.000 de britanici anul trecut a arătat că riscul de apariție a cancerului la nivelul sistemului digestiv există și în cazul celor care consumă carne, și la vegetarieni, în proporții similare, arată un alt specialist.

A alege o dietă fără carne nu e vital pentru sănătate, e doar o chestiune de stil de viață. Cei care consumă cantitatea zilnică recomandată de carne roșie, aproximativ 70 de grame pe zi, pot continua atâta timp cât au o alimentație echilibrată. A evita carnea nu e o metodă de a te proteja. Principalele preocupări trebuie să fie renunțarea la fumat, menținerea greutății optime și evitarea excesului de alcool, spune Robert Pickard, profesor emerit de neurobiologie la Universitatea din Cardiff.

Principalele substanțe pe care specialiștii le consideră elemente de risc sunt coloranții care sunt folosiți la procesarea cărnii. În plus, substanțe carcinogene pot apărea atunci când carnea este afumată, pusă în saramură sau când i se adaugă conservanți.

O cauză indirectă este faptul că oamenii care consumă cantități mari de carne roșie tind să mănânce mai puține legume.

World Cancer Research Fund spune că pentru a reduce riscul de cancer intestinat nu trebuie să mâncăm mai mult de 500 de grame de vită, porc sau miel pe săptămână. Hamburgerii, carnea tocată sau cotletele sunt considerate de asemenea carne roșie.

În categoria carne procesată și care ar trebui evitată intră șunca, bacon, salam, cremwurstii și unii cârnați.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE