Home Social Suspiciuni de fraudă masivă la Bacalaureat. Ministerul Educaţiei a sesizat Parchetul

Ministerul Educaţiei a dispus o anchetă după examenul de Bacalaureat la centrul Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, unde s-a descoperit că 42 de lucrări la matematică semănau izbitor între ele.

Înregistrările video au arătat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba, profesorii asistenţi le-au permis permiţând candidaţilor să comunice între ei şi copieze, fie de pe fiţuici, fie unul de la celălalt.

Ministrul Educaţiei a sesizat Parchetul în acest caz şi a dispus trimiterea Corpului de Control la unitatea şcolară din Bihor. De asemenea, Comisia Naţională de Bacalaureat dispus constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor comisiei.

În cazul elevilor care au susţinut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenţi nu au respectat întocmai prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte, anunţă Ministerul Educaţiei.

Pentru fiecare elev în parte va fi analizat gradul de implicare şi vinovăţia şi se vor stabili sancţiuni ce pot merge până la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrală a probelor, potrivit unui comunicat de presă.

Profesorii implicaţi în fraudă riscă până la desfacerea contractului de muncă, pe lângă sancţiunile penale. La Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei au susţinut examenul de bacalaureat elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu”. La proba pentru care există suspiciuni de fraudă au fost prezenţi 255 de candidaţi din totalul celor 265 înscrişi. În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică un număr de 152 de elevi, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE