Home Extern S-a stabilit soarta refugiaţilor în Europa. Vor ajunge cu miile şi în...

refugiat
Sursa Foto: captura Euronews // ARHIVA

Peste 160.000 de refugiați vor fi relocați în Europa, conform unui nou plan al liderilor europeni. Dintre toate statele, Marea Britanie nu va primi niciun imigrant în plus, dar România ar urma să găzduiască 7.000 de suflete.

Reţeaua de Ştiri vrea să ştie care este opinia ta. Spune-ţi părerea despre această situaţie şi participă la sondajul online pe care îl realizăm aici:  SONDAJ: Ați fi de acord ca România să primească și să găzduiască refugiați?

Soarta refugiaţilor a fost stabilită astfel încât ţările precum Italia, Grecia și Ungaria să scape de valul imigranţilor care ar urma să fie transferați în țări din Uniunea Europeană pe criterii care țin de populație și de nivel al economiei.

Astfel, Germania va primi 35.000 de refugiați, Franța va accepta 26.000 și Spania 16.000.

Chiar și cele mai sărace state din Europa, Bulgaria și România, vor primi câteva mii de familii, conform Daily Mail.

Totuși, Marea Britanie a refuzat să participe la acest plan și nu va primi niciun refugiat, în ciuda faptului că este una dintre cele mai mari și bogate țări din Europa.

Conform unui document al liderilor europeni, care a ajuns în presă, în prezent există 54.000 de refugiați în Ungaria, 39.600 în Italia și 66.400 în Grecia.

Conform documentului citat, în România ar trebui să ajungă aproximativ 7.000 de imigranți.

infografic

De altfel, criza imigranților a început deja să creeze probleme în rândul statelor europene și, în timp ce liderii acestora se ceartă, ministrul de Externe din Slovacia, Miroslav Lajcak, a explicat că înțelegerea referitoare la eliminarea controalelor la graniță, între statele Schengen, nu mai este valabilă.

Și în România subiectul a stârnit controverse, după ce consilierul pe politici europene al președintelui Klaus Iohannis, Leonard Orban, a explicat că România nu este pregătită pentru a gestiona o astfel de criză. La momentul respectiv, cifra de refugiați vehiculată pentru România era de 1.700.

Premierul l-a contrazis pe Orban și a explicat că România este pregătită să facă față situației și că a luat “toate măsurile necesare” de securitate la graniţe.

O să avem o discuţie în cadrul CSAT, am discutat şi cu preşedintele. Ministrul de Interne, vicepremierul, este cel care elaborează toate documentele şi la final vă anunţăm. Nu stăm cu mâinile în sân, suntem pregătiţi, însă important este ca deciziile şi comunicarea să le facem coordonat. Dacă o să avem CSAT şi ne prezintă vicepremierul, ministrul de Interne, documentele şi le aprobăm, atunci vă comunicăm, a spus Ponta, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, conform AGERPRES.

În context, fostul președinte Traian Băsescu a afirmat marți seară, într-o intervenție telefonică la B1 TV, că România nu ar trebui să primească imigranți, deoarece aceștia nu doar că nu vor mai pleca de pe teritoriul României, ci chiar își vor aduce familile numeroase.

România ar trebui să refuze să primească migranți pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru acești oameni, pe de o parte. Pe de ală parte, dacă cineva crede că a primi un număr de câteva mii de cetățeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este o simplă chestiune de cazare. În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriu tău trebuie să le asiguri educație, învățarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii și a obiceiurilor. Iar chestiunea că vor fi cazați în România doar 2 ani trebuie să o uitați. Eu știu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din țările în care se află, a afirmat Băsescu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE