Home Social Sute de persoane, la un protest față de problemele sistemului de sănătate

Câteva sute de persoane au participat vineri seară la un miting și un marș de protest în centrul Capitalei, în semn de protest față de situația din sănătate, dar și pentru a-i comemora pe cei care au murit în spitale din cauza infecţiilor, scrie Agerpres.

Protestatarii, printre care şi părinţi cu copii, purtau şi ofereau trecătorilor măşti cu textul “tăcerea ucide”, având pancarte cu lozinci precum ”Ne-aţi diluat sănătatea”, “Incompetenţa voastră este moartea noastră”, “Boala noastră este bogăţia voastră”. De asemenea, au fost aprinse lumânări în memoria celor care au pierit în clubul Colectiv.

Oamenii s-au strâns prin intermediul rețelelor sociale, nemulțumiți de problemele existente în sistemul de sănătate.

Este o comemorare a victimelor din Colectiv, care au murit de infecţii, şi a multor pacienţi care au trecut prin spitalele din România şi au murit din aceeaşi cauză. Ni se pare că este neapărat necesar să tragem un semnal de alarmă Guvernului şi Ministerului Sănătăţii că nu mai acceptăm să fim minţiţi, să ni se prezinte, în continuare, nişte rezultate precum raportările la hectar de pe vremuri şi că nu credem că mai este necesar să facem asta, a declarat Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociaţiei “Dăruieşte Viaţa”.

Alți protestatari au purtat măști chirurgicale, pe care scria “tăcerea ucide”. Oamenii cred că sistemul este unul corupt și condus de manageri puşi pe criterii politice.

Toate aceste lucruri au dus la ceea ce avem acum: nişte spitale infectate şi infecte, în care oamenii se duc să se trateze şi ies de acolo cu mai multe boli şi unii mor din cauza infecţiilor, a declarat Carmen Uscatu, de la Asociaţia “Dăruieşte Viaţa”.

După câteva zeci de minute în Piața Universității, protestatarii au plecat în marș către Ministerul Sănătății, cerând demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu.

Ulterior, oamenii au pornit pe Bulevardul Magheru către Guvern, fiind însoțiți de jandarmi. Pe tot parcursul manifestării nu au fost înregistrate incidente.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme, în urma controalelor realizate în scandalul dezinfectanţilor diluaţi.

Pe acest document sunt nu mai puţin de 50 de instituţii, unele dintre ele fiind unităţi mari, extrem de importante în sistem, cum ar fi spitalele de urgenţă din mai multe judeţe şi Bucureşti.

Miercuri, ministrul Sănătății afirma că mai puțin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme și 95% – conforme.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE