Home Politică Tăriceanu vrea comisie de evaluare a democrației. Reacția PNL: E o glumă

Tăriceanu

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că propunerea lansată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, referitoare la înfiinţarea unei comisii speciale privind evaluarea democraţiei, a statului de drept, sună ca o glumă.

Expusă în spaţiul public o asemenea propunere din partea domnului Tăriceanu, sună ca o glumă. Domnul Tăriceanu este cel care, de vreo două luni de zile, a făcut imposibilul să-l salveze pe Şova şi a făcut toate demersurile şi a apelat la toate pârghiile mai puţin ortodoxe ca să-l salveze. Întotdeauna este oportun ca în Parlamentul României să se discute despre stat de drept, dar aş vrea ca acest discurs să-l aibă oameni care sunt de bună credinţă şi care atunci când vorbesc despre stat de drept, despre libertăţi să nu se închidă în spatele biroului şi să discute: “Ce mai modificăm astăzi? Scoatem conflictul de interese pentru că vreo şapte pesedişti sunt acuzaţi, mai facem o modificare la Codul penal”, a declarat Gorghiu la TVR, citată de AGERPRES.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus luni înfiinţarea unei comisii care să verifice respectarea principiilor statului de drept în România. Tăriceanu spune că aceasta ar fi extrem de necesară, având în vedere evoluţiile din ultimele săptămâni.

“Să creem la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democrației. Am spus colegilor că statul de drept însemnă respectarea câtorva principii fundamentale. Constatăm un dezechilibru major în detrimentul instituției democratice – Parlamentul. Justiția atacă permanent Parlamentul. Există temeri cu privire la funcționarea corectă a justiției în România. Drumul este pavat pentru derapaje de la democrație și instaurarea unui regim autoritar de felul celui Băsescu.”, a spus Tăriceanu.

De asemenea, șe ful Senatului a catalogat începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta drept o încercare de lovitură de stat.

“Lucrurile acestea, până în final, privite cu detaşare din exterior, pot să îi ducă pe foarte mulţi la concluzia că este o încercare de lovitură de stat, pentru că lovitura de stat înseamnă înlăturarea unui regim ales democratic prin instituţiile de forţă ale statului.” a explicat Tăriceanu.

Șeful Senatului a lansat un atac și asupra procurorului care instrumentează cazul lui Victor Ponta pe motiv că… este prea tânăr.

“Așa cum o serie de voci o cere putem asista la o demisie a premierului și la o criză politică. Liderul opoziției nu este chiar o persoană care să aibă un dosar perfect, fără nicio pată, ar putea fi acuzat în același dosar. Astfel, am asista din nou la o criză de Guvern. Credeți că este normal ca într-o țară democratică un procuror, câtă experiență are la 27 de ani și câtă responsabilitate are, să dea jos două Guverne?.”, a declarat Tăriceanu.

Șeful Senatului a ținut să explice că Victor Ponta ar fi trebuit să se bucure de imunitate până la finalul mandatului din considerente de stabilitate politică, așa cum s-a întâmplat în cazul președintelui Traian Băsescu.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE