Home Extern Teoria de care toată lumea se teme. Cum a apărut zvonul că...

Unii îi numesc refugiaţi, alţii imigranţi. Pe internet, în fotografii sau în filmuleţele cu bărcile pline cu oameni, partizanii teoriei invaziei la comandă numără bărbaţii. În toată lumea se vorbeşte despre tineri care ies în evidenţă şi care par a fi cei mai numeroşi, care merg spre Occident când ar trebui să-şi apere ţăra natală, la război.

Sunt mii şi mii de comentarii despre aceştia, cum nu ar părea deloc speriaţi sau nevoiaşi şi cum ar putea fi trimişi de teroriştii care vor să distrugă Europa sau de către americanii care s-au săturat de puterea Uniunii Europene.

Teoria conspiraţiei sau doar o teorie a răului pus în faţa binelui, în cea mai profundă criză de după al doilea război mondial, îşi are rădăcini într-un mesaj mai vechi de ameninţare formulat chiar de cei mai temuţi terorişti.

Gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS) amenința, la începutul anului 2015, că va “inunda Europa cu o jumătate de milion de imigranți” din Libia, ca parte a unui “atac psihologic” împotriva Vestului, se arată într-un articol Daily Mail din luna februarie.

La acel moment, mai multe transcripturi ale unor conversații telefoane ar fi arătat că teroriștii pregătesc un astfel de asalt asupra Europei, ca răspuns la eventualele atacuri în Libia.

Încă de atunci se estima că mulți dintre oameni vor muri pe mare, dar cei ajunși pe țărm ar fi destui cât să provoce revolte în puncte importante din Europa.

Separat, militanții susțineau la acel moment că vor să își cimenteze controlul asupra Libiei, pentru ca apoi să poată traversa Mediterana deghizați ca refugiați, se arată în transcripturile citate de Daily Mail.

Ministrul Afacerilor Interne din Italia la acel moment, Angelino Alfano, a explicat că Libia este “prioritate absolută” și a insistat că nu trebuie pierdut niciun minut pentru o intervenție în Libia.

“Dacă milițiile Califatului avansează mai repede decât deciziile comunității internaționale, cum putem noi să stimgem focul din Libia și să oprim fluxul de migranți? Riscăm un exod de proporții nemaiîntâlnite”, explica la acel moment Alfano.

Mesajul de ameninţarea avea rădăcini chiar mai vechi, din 2011, când liderul Libiei de atunci, Muammar Gaddafi, amenința că Mediterana va deveni o “mare de sânge”, dacă Vestul alege să atace Libia. La doar câteva luni de la rostirea acestor vorbe, Gaddafi a fost înlăturat de la putere, într-o intervenție în forță. Grupul de state europene care a organizat atunci lovitura a fost numită şi “Prietenii Libiei”.

Acum, previziunile apocaliptice sunt reluate în discuţie în zilele în care situația refugiaților ajunși în Europa dă semne că este scăpată de sub controlul autorităților.

Liderii Europei cu greu par să găsească soluţii. S-ar fi ajuns totuşi la un plan pentru soarta refugiaţilor, dar jumătate dintre ei ar trebui să se întoarcă de acolo de unde au fugit. Restul vor fi împărţiţi în toate ţările din UE.

România ar urma să primească câteva mii. Se vorbeşte despre 7.000 de suflete. Spuneţi-vă părerea despre această decizie în sondajul Reţeaua de Ştiri pe care îl găsiţi aici:  SONDAJ: Ați fi de acord ca România să primească și să găzduiască refugiați?

Simbolul crud al crizei refugiaţilor a devenit o fotografie cu Aylan. Băieţelul de trei ani care a murit în apele Mediteranei, împreună cu fratele şi mama lui, în încercarea de a atinge pământul european. Povestea cumplită a băieţelului adus de valuri la ţărm, fără viaţă, o puteţi citi aici: Simbolul crud al crizei omenirii! Băieţelul adus de valuri avea o poveste copleşitoare

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE