Home Economic Topul comisioanelor folosite de bănci pentru a-i taxa pe clienţii care nu...

De o jumătate de an, pe ecranele bancomatelor, este obligatorie afişarea tuturor informaţiilor legate de costurile operaţiunilor pe care le solicită clienţii, indiferent că este vorba despre extragere numerar, transfer, plată facturi sau banala comandă de interogare sold.

Puţini sunt însă cei care privesc cu atenţie ce valori au aceste comisioane, iar cei mai mulţi care declară că ştiu ce comisioane se percep, de pildă, la retragerile de numerar, nu pot spune acelaşi lucru pentru situaţia în care sunt nevoiţi să bage cardul la o altă bancă decât cea emitentă.

Analiza celor de la Ziarul Financiar arată că  o retragere la ATM-ul altei bănci poate atrage un comision care ajunge şi la 1% plus o altă sumă fixă.

Operaţiunea de interogare sold la bancomatul instituţiei este gratuită doar la două bănci, este vorba despre BRD şi ING Bank. Aceasta din urmă este şi singura unitate bancară mare care nu percepe un comision pentru retragerea numerarului la ATM-urile proprii.

Cea mai scumpă bancă este BCR. De pildă, dacă bagi cardul la ATM-ul băncii, comisionul pentru retragere este 0,25% din suma cerută plus 50 de bani, în timp ce la alte bănci cel mai des întâlnit comision este de 0,2% din suma retrasă plus suma fixa care poate fi între 20 şi 90 de bani. Comisionul poate fi şi mai mare dacă faceţi retrageri  cu cardul BCR de la ATM-urile altor bănci. În acest caz, comisionul ajunge la 1% plus suma fixă de 6 lei, iar interogarea soldului costă 2,5 lei.

Nici BRD nu este foarte prietenoasă cu clienţii care folosesc bancomatele altor bănci. Pentru retragere numerar se percepe un comision de 1% plus suma fixă de 5 lei. Şi, atenţie, dacă solicitaţi interogare sold vă va costa 1 euro, adică în jur de 4,45 lei.

Nicio bancă nu a eliminat comisioanele în cazul folosirii de către clienţi a ATM-urilor altor bănci. Însă, de 1 octombrie, BCR a promis că a intra pe lista băncilor care nu percep comision pentru retragerea banilor de la ATM-urile proprii şi pentru operaţiunile de interogare sold.

Acum, doar patru mari bănci nu percep comisioane pentru cei care vor să ştie câţi bani mai au în cont. Desigur, dacă fac acest lucru de la bancomatul băncii la care sunt clienţi. Este vorba despre BRD, ING, Banca Transilvania şi Volksbank.

Mai jos, puteţi verifica ce comisioane plătiţi la bancomatul băncii la care aveţi cardul şi care ar putea fi, la nevoie, cea mai ieftină bancă pentru a scoate numerar.

tabel comisioane banci

Sursa foto: ZF.ro

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE