Home Eveniment Torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Alexandru Vișinescu
Sursa Foto: jurnalul.ro

Torționarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de către magistrații de la Curtea Supremă la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Acesta a fost găsit vinovat în dosarul în care a fost acuzat că, în perioada de şapte ani în care a ocupat funcţia de comandant al Penitenciarului Comunist de la Rîmnicu Sărat, a impus un regim din cauza căruia 12 deţinuţi au murit, iar alţii au fost torturaţi.

La ultimul termen al procesului, care a avut loc pe 27 ianuarie, avocata lui Vișinescu, Sorina Dumitrescu, a solicitat judecătorilor ca acesta să fie supus unei expertize psihiatrice, deoarece suferă de Alzheimer și demență, scrie Agerpres.

Judecătorii au respins această solicitare pe motiv că nu există nicio dovadă sau document care să ateste că Vișinescu nu avea discernământ pe vremea când conducea Penitenciarul Râmnicu Sărat.

În continuare, avocata a invocat faptul că instanța ar trebui să țină cont de condițiile în care se afla România în anii ’60, fiind sub ocupație sovietică, iar un comandant de penitenciar se supunea ordinelor superiorilor săi din cadrul Ministerului de Interne sau de la Securitate.

Ea a susținut că deținuții de la Râmnicu Sărat au murit deoarece au fost aduși în stare de epuizare de la alte penitenciare, cum ar fi cel de la Aiud, unde exista un regim de detenție mai dur. Mai mult, Vișinescu nu a făcut decât să respecte regulamentele în vigoare și chiar a fost sancționat de superiorii săi atunci când a acceptat ca deținuții să primească vizite și pachete de acasă.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a cerut menținerea condamnării de 20 de ani, susținând că această perioadă lungă de detenție poate îl va determina pe Vișinescu să scrie o carte în care să își ceară iertare deținuților care au suferit în penitenciar.

Oricum nu cred că va sta mai mult de 10 ani în închisoare. Dacă ar fi fost condamnat mai demult, probabil ar fi primit detenție pe viață, a mai spus procurorul.

Alexandru Vișinescu a refuzat să dea o declarație în sala de judecată și nici nu a dorit să depună o depoziție scrisă, pe motiv că nu poate deoarece este bolnav, potrivit Agerpres.

Totuși, în ultimul său cuvânt, Vișinescu le-a spus judecătorilor, folosind fraze incoerente, că nu vrea să facă “scamatorii”, că el a fost înfiat și toată viața a fost slugă, până în momentul în care a devenit militar, iar deținuții de la Râmnicu Sărat au primit îngrijire medicală, dar au murit din cauza “vârstei”.

Vișinescu, condamnat să moară în spatele gratiilor

În primă instanță, Vișinescu a fost condamnat pe 24 iulie 2015 la 20 de ani de închisoare, însă acesta a contestat decizia. Miercuri, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să îi respingă apelul şi să păstreze decizia dată la judecata pe fond.

Judecătorii au mai decis degradarea militară şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani, precum și la plata a 300 de mii de euro despăgubiri urmașilor victimelor sale.

Anchetatorii susţin că, în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.

Regimul impus nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani.

Parchetul instanţei supreme arată că acest regim impus de inculpat a urmărit exterminarea fizică a persoanelor încarcerate în Penitenciarul Comunist de la Rîmnicul Sărat.

În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi), arăta Parchetul General pe 3 septembrie 2013, atunci când a început urmărirea penală împotriva fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat.

Printre victimele lui Alexandru Vişinescu s-ar număra Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache, arată procurorii.

Alexandru Visinescu este primul torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, iar procesul său  a început în iulie 2013, la o jumătate de secol de la comiterea faptelor.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost ultimul comandant al închisorii Râmnicu Sărat.

Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile Mislea şi Jilava, la începutul anilor ’50.

Vişinescu a lucrat în cadrul grupei operative a închisorii în perioada decembrie 1954 – aprilie 1956. Decizia autorităţilor de a dezafecta penitenciarul Râmnicu Sărat l-a propulsat pe fostul comandant în funcţia de inspector în cadrul aparatului central al Direcţiei Generale a Penitenciarelor.

Ulterior, între 1965 şi 1976, a deţinut funcţii de conducere în cadrul închisorilor Ploieşti şi Ilfov şi a predat la şcoala de subofiţeri de penitenciare.

În ultimii ani, el a locuit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE