Home Extern Trei copii, la un pas de moarte într-un camion plin cu imigranți,...

Sursa Foto: ORF

Trei copii în stare extrem de gravă au fost descoperiți de poliția din Austria, într-un camion în care se aflau 26 de imigranți, condus de un șofer român.

Autoritățile au anunțat că este vorba despre două fete și un băiat, cu vârste de 5 și 6 ani.

Cei trei copii au fost spitalizați din cauza stării lor de sănătate extrem de proaste. Medicii ne-au spus că au fost tratați pentru o deshidratare severă. Dacă și-ar fi continuat drumul, probabil că situația ar fi putut deveni critică, a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al poliției din landul Austria Superioară.

Camionul, înmatriculat în România, a fost oprit de poliție în apropiere de orașul Brunau am Inn, nu departe de frontiera germană, după ce fusese dat în urmărire deoarece șoferul a refuzat să oprească la un control de rutină. Cei 26 de refugiați proveneau din Siria, Bangladesh și Afganistan și care au spus că doreau să ajungă în Germania.

Șoferului puțin i-a păsat de oamenii aflați în spate. Noi n-am transporta nici animalele în aceste condiții pe drumurile din Austria, a declarat David Furtner, purtător de cuvânt al poliției pentru landul Austria Superioară.

Incidentul are loc la doar câteva zile după descoperirea cadavrelor a 71 de refugiați, într-un camion frigorific abandonat pe marginea unei autostrăzi din Austria. Printre morți s-au aflat și patru copii, printre care și un bebeluș.

Polițiștii nu au foarte multe indicii despre identitatea lor. Au găsit doar un document de identitate sirian, dar anchetatorii speră să afle mai multe după examinarea telefoanelor mobile. Se crede că imigranții ilegali proveneau din Siria sau Afganistan.

Poliția estimează că cei 71 de refugiați ar fi murit cu două zile înainte de descoperirea camionului, despre care se crede că fusese abandonat cu cel puțin 24 de ore în urmă. Presa austriacă a calculat că oamenii au stat închiși într-o suprafață de numai 15 metri pătrați.

La început, când s-au suit, cel mai probabil stăteau în picioare, dar când a trebuit să-i scoatem de acolo erau claie peste grămadă, a explicat un oficial.

În taberele de refugiați din apropiere, imigranții spun că vestea descoperirii celor 71 de cadavre i-a șocat, dar că nu au de ales decât să încerce să ajungă în Europa.

A trebuit să mergem atât de mult, a fost foarte periculos, prin pădure și prin apă, povestește Qariburahman, un afgan în vârstă de 21 de ani, care se afla de o lună pe drumuri înainte de a fi interceptat de poliția austriacă și adus la centrul de primire al refugiaților din Nickelsdorf.

Când am plecat din Afganistan, trei oameni au murit pe drum, drumul este foarte periculos, spune el, adăugând că întreaga călătorie l-a costat 5.000 de dolari.

Un refugiat sirian din tabăra de refugiați de la Traiskirchen, din sudul Vienei, a explicat că oamenii nu au de ales decât să facă ce le spun traficanții.

Habar nu aveam ce fel de mașină este, poate e un camion, poate e un microbuz. Și a trebuit să-l urmăm pe traficant pentru că în zona lui el este șeful, spune el.

Trei bulgari și un afgan arestați în Ungaria în legătură cu moartea celor 71 de imigranți au compărut sâmbătă în fața judecătorului, care a decis menținerea lor în arest preventiv până pe 29 septembrie, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE