Home Extern Trenul cu aur al naziștilor, găsit în urma unei confesiuni pe patul...

Trenul cu aur al naziștilor
Sursa Foto: Wikipedia

O confesiune a unui muribund se pare că este dezlegarea misterului care înconjoară trenul cu aur al naziștilor, care ar fi fost îngropat în orașul polonez Wałbrzych.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dată publicității, ar fi participat la operațiunea de ascundere a garniturii, acum 70 de ani. Pe patul de moarte, el a indicat unde se află vagoanele despre care se spune că ar conține o adevărată comoară: aur, bijuterii și arme.

 

Ministrul adjunct al culturii din Polonia, Piotr Zuchowski, spune că pe baza acestei confesiuni, a fost folosit un radar extrem de performant, care poate scana ce se află în subteran. Datele au arătat că într-adevăr, acolo se află un tren, pe o linie subterană abandonată, lungă de 4 kilometri.

Scanarea a dezvăluit că garnitura ar avea 100 de metri lungime și că este blindată. Nu există însă deocamdată informații despre ce conține trenul misterios, dar ar putea fi vorba despre aur, opere de artă, bijuterii și documente. Oficialii au anunțat că orice bunuri s-ar găsi în vagoane, ele vor fi returnate proprietarilor de drept.

Încă de miercuri seara, jurnaliștii prezenți în Wałbrzych au relatat că armata a înconjurat o zonă vastă, în apropierea castelului Kzias, fost comandament general al naziștilor, acolo unde s-ar afla trenul legendă.

Garnitura ar fi dispărut în timp ce forţele germane se retrăgeau din fața sovieticilor în 1945. Bătrânii povestesc că trenul ar fi intrat într-un tunel în apropierea castelului, de unde nu a mai ieşit vreodată, iar toate încercările de a îi da de urmă au fost sortite eșecului. 

Asta până săptămâna trecută, când o casă de avocatură a anunţat că a fost contactată de doi bărbaţi, care susţin că au găsit trenul – comoară. Aceştia, un german și un polonez, au cerut avocaţilor să îi reprezinte în încercarea de a obţine cei 10% din valoarea comorii la care ar avea dreptul, prin lege.

Mai multe trenuri au fost folosite pentru a colecta în Berlin comorile acaparate de nazişti de pe tot teritoriul ocupat. Există exemplul celebrului “Gold Train”, care a fost interceptat de soldaţii americani în pe traseul dintre Budapesta şi Germania. Garnitura era formată din 24 de vagoane de marfă care transportau aur, argint, diamante și valoroase lucrări de artă confiscate de la evreii unguri.

Valoarea totală a trenului a fost estimată la peste 125 de milioane de lire sterline. O investigaţie ulterioară a arătat că armata americană a devalizat o parte din trenul extrem de valoros.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE