Home Ştirile zilei TVA de 19% rămâne istorie. Ultimele negocieri pe tema Codului Fiscal

Sursa Foto: Facebook

Cu câteva zile înainte de dezbaterile extraordinare din Parlament, se duc negocieri pentru un consens pe tema Codului Fiscal. PSD a propus iniţial TVA de 19% însă, ultimele informaţii arată că Puterea este gata să se înţeleagă cu Opoziţia pe o scădere a  TVA de la 24%, la 20%.

“Am văzut și poziția unor partide serioase din Opoziție, care nu își iau votul înapoi, care au zis că vor 19%. Eu le-am spus liderilor coaliției de guvernare că cel mai bine ar fi să avem 20%, cum era proiectul inițial, pentru că împreună cu 9% la alimente media TVA în România este undeva spre 17. Dar atunci, PNL a făcut, așa, un populism, tipic noului PNL. Au zis: ‘domnule, 19, nu 20, să mai dăm noi încă 1%, ca să votăm’. Am zis: ‘bun, ok’, ne costă populismul ăsta, dar important este să avem consens. Deci, eu cred că un Cod fiscal cu prevederile actuale și în care se menține cota de TVA la 20% va trece prin Parlament, va fi foarte bun și este sustenabil”, a afirmat Victor Ponta marţi seară la România TV.

Surse spun că taxa pe valoare adăugată ar urma să scadă în mai multe etape, în următorii trei sau patru ani. Acest lucru pentru a echilibra impactul în bugetul de stat.

Codul Fiscal a fost votat în iulie atât de coaliţia de guvernare, cât şi de liderii PNL. Însă, preşedintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu prevederile din Noul Cod care mai cuprind şi alte măsuri de relaxare fiscală, precum scăderi de impozite, dar şi creşteri ale salariilor bugetarilor. Iohannis a transmis că noul act normativ ar produce dezeechilibre majore şi a trimis proiectul înapoi în Parlament.

Marţi seară, premierul a fost întrebat dacă președintele Klaus Iohannis va ridica o problemă de sustenabilitate cu privire la majorarea salariilor pentru medici, așa cum a făcut-o în cazul Codului fiscal, iar prim-ministrul a afirmat, pe un ton ironic, că își dorește ca șeful statului să ridice aceeași problemă de sustenabilitate ca la dublarea alocațiilor pentru copii. În acel caz, PSD s-a opus dublării alocaţiei, pe motiv că economia nu poate susţine această măsură, însă, liberalii au reuşit să treacă amendamentul, într-o dimineaţă în care majoritatea parlamentarii PSD au lipsit de la vot. Astfel, la votul final, coaliţia de guvernare a fost forţată să treacă proiectul şi să dubleze alocaţiile.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE