Home Politică Udrea, Ioana Băsescu şi iubitul italian Francesco Giovanni-Mario, legături primejdioase de dragul...

Direcţia Naţională Anticorupţie a explicat ce relaţie aveau Elena Udrea, Ioana Băsescu şi iubitul ei italian de la acea vreme – Francesco Giovanni-Mario – în misiunea de a face rost de bani negri pentru a plăti campania prezidenţială a lui Traian Băsescu din 2009, dar şi pentru călătorii exotice.

Şefa informală a campaniei pentru Cotroceni era Elena Udrea. Potrivit DNA, aceasta ar fi ţinut legătura între oamenii apropiaţi preşedintelui, delegaţi să obţină fonduri, şi firmele care prestau servicii pentru Traian Băsescu.

Practic, ea coordona şi se asigura să fie plătite afişele stradale, reclamele din mass media, paginile de internet deschise pentru promovarea candidatului, dar şi departamentul creat pentru monitorizarea presei. Tot din bani negri ar fi fost plătiţi şi consultanţii fostului preşedinte, dar şi cei care organizau spectacole menite să promoveze candidatul pentru Cotroceni. Pentru a face rost de bani, printre “ajutoarele” sale se număra atât omul său de încredere, care era secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, dar şi Ioana Băsescu, iubitul ei italian, precum şi preşedintele CJ Tulcea de la acea vreme şi directorul unei societăţi de stat.

Procurorii anticorupţie susţin că au probe certe care arată cum “lucra” fiica cea mare a preşedintelui de la acea vreme pentru a obţine bani pentru tatăl său.

“În luna decembrie 2009, inculpata Băsescu Ioana, fiica președintelui României în funcție la acel moment, i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.
În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a și intermediat încheierea tranzacției.
În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.
Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare).
Mai mult, firma “prestatoare” nu desfășurase anterior acestui moment activități comerciale semnificative și nu avea experiență relevantă în domeniul publicității.

La data de 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.
Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan.

În cursul lunii februarie 2010, suma de bani obținută în maniera de mai sus a fost folosită în interes personal de inculpaţii Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării” – se arată într-un comunicat DNA

Traian Băsescu îşi apără fiica şi susţine că procurorii DNA au declanşat o campanie împotriva familiei sale.

“Au distrus fratele, nepotul, ginerele… Ioana a fost chemată la ora 8 la DNA, a stat 10 minute în biroul procurorului, a cerut să consulte dosarul, dar a fost refuzată. Apoi a stat patru ore pe holuri, după care a fost invitată din nou înăuntru, unde i s-au adus la cunoştinţă învinuirile: instigarea unui director la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani. Kovesi şi câteva slugi isi apara imaginea prin pseudo-ancheta”, a declarat Traian Băsescu pentru România TV.

Fostul preşedinte susţine că de vină sunt “slugile lui Iohannis, care depăşesc şi imaginaţia presedinţilor” şi spune despre fiica sa că nu s-a speriat şi că este o fire puternică. Ioana Băsescu a avut o relaţie de mai mulţi ani cu italianul Francesco Giovanni-Mario, un om de afaceri cu care s-a afişat şi la nunta surorii sale, Elena Băsescu.

ioana-basescu-si-francesco-giovanni-mario-nunta-eba

Sursa foto: Elena Băsescu via Twitter

Toţi inculpaţii din dosarul campaniei electorale din 2009 au fost lăsaţi liberi de procurori, sub control judiciar. Aceştia nu au voie să comunice direct sau indirect şi nici să părăsească ţara. Iată acuzaţiile aduse de către procurori:

NASTASIA GHEORGHE, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

TARHON VICTOR, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită,

WAGNER IOAN SILVIU, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,

UDREA ELENA GABRIELA, persoană implicată direct în campania unuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2009, în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii a 5 infracțiuni de spălare de bani,

BĂSESCU IOANA, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
– instigare la spălare de bani (2 fapte),

FRANCESCO GIOVANNI – MARIO, om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– evaziune fiscală,
– spălare de bani (2 fapte).

La ieşirea de la DNA, după aproape 4 ore de audieri, Elena Udrea a declarat că acţiunea anticorupţie vine în perioadă de precampanie electorală, iar scopul este “de a terfeli numele lui Traian Băsescu”.  Ea susţine totuşi că a plecat acasă fără prea multe griji, pentru că a ajuns la “o credinţă superioară”,  şi se roagă la biserică şi pentru Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.  În această toamnă, Udrea a fost admisă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiul Cluj Napoca, unde va urma cursurile de master ale secţiunii de Asistenţă Socială.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE