Home Eveniment Un alt GREU cade în dosarul Microsoft II. Cerere de urmărire penală...

DNA eliberarea condiţionată, bombonica, medici oncologi, dan straja
Sursa Foto: Digi 24

DNA cere urmărirea penală a deputatului Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în megadosarul Microsoft.

Bejinariu este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Potrivit DNA, acesta a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,

De asemenea, Bejinariu ar fi inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

El este acuzat şi că a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.

În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, anunţă procurorii. 

Dosarul în ceea ce îl priveşte pe Bejinariu, trimis la Camera Deputaţilor, are nu mai puţin de 28 de volume, precizează DNA. 

Eugen Bejinariu este deputat de 12 ani încoace, iar timp de câteva zile, în decembrie 2004, a avut pe mână Guvernul, ca premier interimar, după demisia lui Adrian Năstase.

Procurorii DNA afirmă că prejudiciul adus statului român în dosarul Microsoft II, care vizează acordarea ilegală de licenţe pentru sistemele informatice, este de aproape 67 de milioane de dolari.

Citeşte mai mult despre cei vizaţi şi schema prin care a fost fraudat statul:

Tunul URIAŞ din dosarul Microsoft II. Zeci de milioane de euro, furate de la stat; foşti miniştri suspectaţi în dosar

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE