Home Social Un cămătar primește bani de la statul român. Motivul este halucinant

Sursa Foto: crimetime.ro

Un cămătar din județul Cluj va primi despăgubiri de la statul român pentru că în perioada în care a fost arestat la Penitenciarul Gherla nu a fost lăsat să aibă întâlniri conjugale.

Costel Gaciu, cămătar de meserie în orasul clujean Dej, a fost arestat preventiv în martie 2009 și a fost eliberat doi ani mai târziu, însă între timp a suferit o traumă psihică din cauză că nu i s-a permis să întrețină relații intime cu soția sa. Cel puțin așa sună plângerea pe care cămătarul a făcut-o la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Motivul pentru care șefii penitenciarului i-au refuzat aceste întâlniri a fost reprezentat de faptul că dreptul la relații intime este acordat doar deţinuţilor care îşi ispăşesc pedepse cu închisoarea, iar el se afla în arest preventiv, nefiind condamnat.

Tot în plângerea făcută de interlop se mai arată că la Gherla a fost ținut într-o celulă de 38 de metri pătrați împreună cu alți 26 de detinuți.

Înainte de a fi trimis la Gherla, cămătarul a fost închis în arestul Poliției Județene Cluj. Însă nici aici nu i-a plăcut. Conform deciziei CEDO, Gaciu a reclamat că a stat în într-o celulă la subsol, de 4 metri pătrați, cu încă 3 detinuți, iar celula nu avea geamuri și nici ventilație și pereții erau acoperiți cu mucegai.

De asemenea, Gaciu s-a mai plâns și de faptul că nu putea merge la toaletă decât după un program zilnic.

Iar CEDO i-a dat dreptate și a condamnat statul român la plata a 11.200 de euro, din care 9.800 despăgubiri pentru Gaciu și 1.400 de euro cheltuieli de judecată. Suma este însă mult mai mică decât ar fi vrut interlopul care ceruse 50 de mii de euro pentru traumele psihice suferite.

 

În motivarea sentinței, Curtea Europeană a Drepturilor Omului arată că perioada lungă de detenţie preventivă i-a redus viaţa familială la un nivel care nu poate fi justificat de limitările inerente pe care le implică detenţia.

Curtea consideră că autorităţile statului român  au acţionat discriminatoriu, prin faptul că i-au refuzat arestatului preventiv vizitele conjugale, fără să-i ofere acestuia explicaţii rezonabile şi obiective pentru diferenţa de tratament, arată Hotnews.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE