Home Politică Un nou dosar pentru Gabriel Oprea: S-a plimbat ilegal cu o maşină...

Gabriel Oprea
Sursa Foto: Politia Romana

Procurorii DNA au deschis un nou dosar penal pe numele fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Anchetatorii au trimis deja Senatului solicitarea de începere a urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

Procurorii îl acuză pe Oprea că a beneficiat de o limuzină cumpărată cu bani publici, de la o direcţie din subordine. Este vorba chiar de Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă, cunoscută ca fiind fostul serviciu Doi şi-un Sfert.

Cu acea limuzină de 80 de mii de euro s-ar fi plimbat şi în seara în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, cel care îi deschidea calea şi a căzut de pe motocicletă într-o gropă din asfalt.

Mai mult decât atât, surse din anchetă citate de către reporterii România TV spun că, din aceleaşi fonduri publice, s-ar mai fi cumpărat şi alte bunuri pentru confortul fostului ministru de Interne şi vicepremier. Este vorba despre canapele, mese de protocol şi chiar o baie cu hidromasaj. Pentru relaxare şi pentru că, aşa cum a spus el, muncea mult, avea nevoie de jacuzzi.

La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus, se arată într-un comunicat al DNA.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe. Acesta a fost chemat la DNA pe 15 februarie, când procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu şi deturnare unor fonduri pentru misiunile spionilor din subordine.

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.
Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.
În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.
În perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă”, anunţă procurorii DNA.

Alături de Nicolae Gheorghe, mai sunt puşi sub acuzare alţi doi foşti şefi din DIPI, este vorba despre PAVEL GABRIEL NICOLAE, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), şi IACOB MARIAN DĂNUȚ, comisar-șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.).

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE