Home Social Unde s-a greșit în intervenția pentru salvarea lui Patrick Ekeng. Explicațiile unui...

patrick ekeng

Moartea dinamovistului Patrick Ekeng, căzut pe teren în timpul partidei dintre Dinamo și Viitorul, a ridicat o serie de semne de întrebare și acuzații privind modul în care s-a intervenit pentru salvarea jucătorului.

Medicul Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a explicat, într-o intervenție la Antena 3, care au fost greșelile făcute de cei ce au intervenit, privite prin ochii unui specialist în situații de urgență.

În opinia acesteia, prima eroare este legată de modul în care a fost făcută evaluarea stării mijlocașului dinamovist.

Eu urmăream meciul. Nu am văzut în momentul în care jucătorul a căzut din picioare și au ajuns lângă el mai multe persoane, nu am văzut pe nimeni care să evalueze pacientul, conform protocolului de suport vital de bază, acela pe care ar trebui să îl știm pe toții. Ar fi trebuit să facă acest lucru cineva care știa. Dacă nu, medicul echipei, categoric, a afirmat Alis Grasu.

Medicul susține că resuscitarea lui Patrick Ekeng ar fi trebuit începută pe gazon, imediat ce medicul echipei și-a dat seama despre ce este vorba.

În momentul în care a identificat stopul cardiorespirator, să înceapă compresiile toracice, iar în următorul minut – două minute, când a venit ambulanța, pe care au chemat-o imediat, era acolo, prezentă, trebuiau începute imediat manevrele de resuscitare, spune managerul Ambulanței București.

Alis Grasu dă de înțeles că intervenția ambulanței private, care se afla pe stadion, a fost întârziată.

Ambulanta era acolo, trebuia să plece reflex în momentul în care medicul echipei a ridicat brațul și a cerut ambulanța. Pentru că primul care ajunge lângă un jucător care are un astfel de accident, sau incident, pe teren, este medicul echipei, care se duce să vadă despre ce e vorba. În momentul în care medicul echipei constată, imediat, în câteva secunde, un minut, că este nevoie de prezența ambulanței pe care o are acolo, face semnul de rigoare cu brațul și imediat ambulanța intră pe teren.

Faptul că ambulanța a ajuns cu cel puțin câteva zeci de secunde întârziere nu este singura problemă. Modul în care a acționat echipajul medical este de asemenea contestat.

Acolo trebuiau începute compresiile toracice, trebuia coborâtă aparatura din ambulanță și început acordarea asistenței medicale avansate, pentru că vorbim despre o ambulanță de resuscitare cu medic. O ambulanță de urgență cu medic. iar ambulanțele sunt catalogate nu doar ca dotare, dar ca și personal care poate să lucreze pe fiecare tip de ambulanță. Ambulanța cu medic trebuie să aibă obligatoriu personal în primul rând medicul, care să fie pregătit să acorde asistență medicală de urgență.

Un alt medic, doctorul Şerban Bradisteanu, chiar şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din Capitală, spune că Patrick Ekeng ar fi avut şanse mari de supravieţuire, dacă ar fi primit din primele secunde ajutor.

“S-ar fi putut face totul ca sa aiba sansele cele mai mari sa fie salvat. In primul rand, o ambulanta care participa la astfel de competitii ar trebui sa fie super-dotata, asa cum sunt cele SMURD. Sa fi avut si asistenti calificati, si medic, si aparatura necesara. Daca ar fi avut la dispozitie un defibrilator, ca sa afle ce fel de tulburare avea, ar fi putut trage o concluzie urgenta daca trebuie defibrilat sau facut altceva. Daca s-ar fi facut manevrele de defibrilare in cele 3 minute, sansele lui de supravietuire ar fi fost maxime.
Cele trei minute au fost pierdute, au fost foarte lungi si au diminuat foarte mult sansa de supravietuire. Au fost trei minute pe teren plus drumul pana la spital. In total, 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. In plus, ambulanta nu a avut personalul care sa faca astfel de manevre. Cine e responsabil plateste! Trebuie stabiliti exact pasii actiunii si raspunzatorii. Cineva trebuie sa raspunda, inclusiv clubul! Ar fi trebuit sa verifice ce contract aveau cu Ambulanta”, a declarat Brădişteanu la B1 TV.

Mai mulți suporteri ai echipei Dinamo au acuzat faptul că medicul ambulanței, o femeie, “fuma și mânca semințe” în loc să intervină. Alis Grasus susține că există reguli referitoare și la comportamentul și atitudinea echipei medicale.

Nu se depărtează de lângă ambulanță nici măcar un metru. Rămâne în ambulanță sau lângă ambulanță, ca să poată vedea ce se întâmplă pe teren, și este alert permanent, împreună cu întregul echipej, să fie pregătiți ca în câteva secunde să meargă. Ei sunt acolo, la 100 de metri, la 50 de metri de teren, spune Alis Grasu.

De asemenea, conform legii, există standarde privind ambulanțele care sunt chemate pentru asistență la evenimentele sportive. Acestea trebuie să fie dotate cu echipament de urgență, care să poată acorda primul ajutor, la nevoie, afirmă șefa Serviciului de Ambulanță București – Ilfov.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București - Ilfov. Sursa foto: Facebook

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov. Sursa foto: Facebook

Procurorii de la Parchetul Capitalei și ofițerii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au deschis o anchetă în cazul morţii fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng.

Potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24, anchetatorii au ridicat deja documente de la clubul Dinamo și de la Puls Medica, societatea care deține ambulanța care a intervenit aseară pe stadion.

Patrick Ekeng avea 26 de ani, era soţ şi tată. Sâmbătă, după meci, acesta ar fi trebuit să fie în Franţa, lângă soţia şi fiica lui în vârstă de un an şi jumătate.

EKENG

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE