Home Extern Ungaria va putea folosi arme neletale împotriva imigranţilor

Parlamentul de la Budapesta a aprobat luni o lege potrivit căreia Guvernul poate mobiliza armatele pentru protejarea graniţelor, aceasta permiţând şi folosirea armelor neletale împotriva imigranţilor.

Soldaţii pot utiliza gloanţe de cauciuc, dispozitive pirotehnice sau grenade cu gaz lacrimogen, potrivit legii postate pe site-ul Parlamentului Ungariei.

Măsura a trecut cu 151 de voturi pentru şi 12 împotrivă, fiind susţinută de partidul naţionalist Jobbik, care militează pentru măsuri mai dure pentru a face faţă afluxului de imigranţi.

Miercuri, poliția ungară a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților care protestau pentru a intra în Ungaria la frontiera sârbă.

Jurnaliştii aflaţi la faţa locului au relatat că migranții au atacat forţele de ordine cu pietre și sticle, la punctul de trecere a frontierei de la Roszke.

Poliția ungară a afirmat că mai mulţi imigranți agresivi au pătruns printr-o poartă de acces la frontiera cu Serbia și au avut o ciocnire cu forțele de securitate aflate la fața locului. La confruntare ar fi participat aproximativ 300 de refugiaţi, care strigau “Libertate”.

\

În urma violenţelor, Ungaria a informat Serbia că a dispus închiderea pentru 30 de zile a punctului de trecere a frontierei de la Roszke-Horgos. De asemenea, autoritățile de la Budapesta au cerut Serbiei să acționeze contra migranților care ”atacă” poliția ungară la granița comună.

Ungaria a început vineri dimineața construirea unui gard provizoriu la granița cu Croația și a desfășurat deja la frontieră sute de militari și de agenți de poliție pentru a stăvili afluxul de migranți.

Potrivit premierului ungar, Viktor Orban, gardul urmează să aibă o lungime de 41 de kilometri și  va fi gata până la sfârșitul zilei de vineri. Câteva sute de militari și de polițiști au fost trimiși la granița ungaro-croată, a adăugat șeful Guvernului de la Budapesta.

Croația a închis joi șapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia după pătrunderea masivă a migranților din Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul țării vecine. Presa croată relatează însă că în pofida acestor măsuri, migranții continuă să intre în țară, traversând câmpurile. Peste 11.000 de migranți au trecut în ultimele două zile granița croată venind din Serbia.

Ungaria a început deja pregătirile și pentru gardul de sârmă ghimpată care o va despărți de România, decizie primită cu critici atât de autoritățile de la București cât și de restul Uniunii Europene.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE