Home Politică UNPR amenință cu ieșirea de la guvernare

Sursa Foto: paginadepolitica.ro

Liderul UNPR Gabriel Oprea amenință cu retragerea de la guvernare dacă PSD modifică pe furiș Codul Penal în Parlament.

I-am spus și lui Victor Ponta, în momentul în care constatăm, că, spre exemplu, se lucrează la modificarea pe ascuns a codului penal, sau că se dorește un atac asupra statului român, ne pierd de parteneri. Nu sunt de acord cu astfel de modificări. Trebuie să existe o dezbatere publică cu toți actorii: societatea vicilă, ziariștii, parlamentarii. Dacă cineva vrea să își aranjeze niște interese, nu suntem de acord. Noi nu votăm aceste modificări, UNPR va vota împotrivă, a declarat Oprea la PROTV.

 

22 de modificări ale Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală vor fi analizate săptămâna aceasta de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Una dintre cele mai importante propuneri este cea care se referă la dezincriminarea conflictului de interese. Prin inițiativa legislativă, se propune înlocuirea sintagmei “conflictul de interese” cu sintagma”folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, precum și modificarea unor situații în care actuala lege să nu se aplice. Mai exact, inițiatorii proiectului propun ca angajarea rudelor sau a unor persoane cu care funcționarii publici s-au aflat în relații comerciale ori de muncă să nu mai fie sancționată.

O altă modificare importantă se referă la aplicarea măsurilor preventive. Astfel, din textul legii ar urma să fie scoasă sintagma ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune” și înlocuită cu ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.

Aleșii ar mai vrea ca în cazul magistraților să apară infracţiunea de abuz de putere sau modificarea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, astfel încât, de exemplu, faptele de luare de mită săvârşite anterior anului 2009 să fie în acest moment prescrise.

Propunerile de modificare a celor două coduri a fost criticată de Klaus Iohannis, care a declarat că nu va promulga noile prevederi, în caz că vor fi adoptate de parlament.

Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale. – se arată într-un comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE