Home Economic UPDATE Cioloş îi spulberă speranțele lui Dragnea. Premierul s-a răzgândit

TVA

Premierul Dacian Cioloş a revenit, marți seară, asupra deciziei de a amâna cu un an reducerea TVA şi altor taxe, prevăzute în Codul Fiscal.

Într-o postare pe Facebook, Cioloș spune că discuția sa cu Liviu Dragnea a produs “ceva tulburare”

În cadrul discuției nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât și de oportunitate, scrie Cioloș.

Mai mult decât atât, premierul spune că nu va aduce modificări Codului Fiscal.

Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică, mai precizează Cioloș.

Precizarea vine după ce, în cursul zilei, oficialii Guvernului anunțat că premierul ar fi fost de acord cu această măsură, la cererea lui Liviu Dragnea.

Premierul Dacian Cioloș a avut o convorbire telefonică cu Liviu Dragnea în legatură cu actele normative pe care acest guvern poate sa le adopte în perioada următoare. Șeful PSD și-a exprimat dorința de includere în această lista a unor acte normative de prorogare a unor termene de aplicare a unor măsuri fiscale care ar putea pune presiune pe bugetul de anul viitor. Premierul Dacian Cioloș va proroga aceste termene pentru ca principiile acestui guvern – predictibilitate si responsabilitate -rămân valabile pânâ la finalul mandatului, arătau sursele citate.

Anunțul privind o amânare a reducerii taxelor a fost făcut de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a precizat că noul termen pentru aplicarea modificărilor este 1 ianuarie 2018, așa cum prevede și programul de guvernare al social democraților.

I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final, a afirmat Dragnea, într-un interviu acordat Ştiri pe surse.

Printre taxele vizate sunt taxa pe stâlp și acciza pe carburanți.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE