Home Social Val de caniculă peste România. Temperaturi extreme în întreaga ţară

Un val de căldură va pune stăpânire peste România începând de luni, avertizează meteorologii. Canicula va afecta în primă fază vestul ţării, urmând să se extindă de marţi în toate zonele. 

 

În cursul zilei de luni, 6 iulie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară în regiunile vestice şi nord-vestice, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Maxime termice de 35…36 de grade vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse, arată meteorologii. 

Harta canicula

Valul de căldură care afectează o mare parte din Europa este unul dintre cele mai persistente din ultimul deceniu și este neobișnuit pentru că a apărut la începutul verii și afectează un teritoriu foarte mare, a semnalat miercuri Organizația Meteorologică Mondială.

Potrivit previziunilor, valul de căldură nu se va retrage pe termen scurt, temperaturile ridicate urmând să fie prezente în mare parte din Europa de Vest, Centrală și de Est. Vor exista momente de respiro, urmate de noi intervale de caniculă.

Particularitatea acestui val de căldură constă în faptul că a început foarte devreme, la sfârșitul lunii iunie, și afectează o mare parte din continent, inclusiv zone din Regatul Unit și Rusia. Valul de căldură din vara anului 2003, din cauza căruia se estimează că au decedat 70.000 de persoane, s-a format în luna august.

Actualul val a început la sfârșitul lunii iunie în sud-vestul Peninsulei Iberice, unde în locuri ca Almeria s-au înregistrat 40,8 grade Celsius, un record pentru luna iunie. De atunci, s-au înregistrat temperaturi maxime de 36 de grade Celsius la Londra sau 40 de grade Celsius în Franța și Rusia, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE