Home Ştirile zilei Victor Ponta a primit o scrisoare de la CSM. Ce îi scrie...

Sursa Foto: CSM

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, îi cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la imunitatea parlamentară și să lase procurorii să înceapă urmărirea penală în cazul său.

‘Amintindu-mi declaraţia publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care aţi făcut-o de la înălţimea demnităţii şi funcţiei pe care o deţineţi (declaraţia publică din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: ‘Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi, iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei’), vă cer respectuos să renunţaţi (…) la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general al României în ce vă priveşte, aflată pe rolul Camerei, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale”, se arată în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES.

Judecătorul îi mai solicită premierului să facă demersurile necesare pentru înlăturarea imunităţii parlamentarilor, prin modificarea Constituţiei.

”Ca lider politic, să vă ţineţi promisiunea şi să solicitaţi comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constituţiei României înlăturarea imunităţii parlamentarilor, aşa cum de altfel aţi promis în declaraţia publică din 26 ianuarie. Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituţie trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor şi discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule prim-ministru, separaţia puterilor în stat ar funcţiona, iar blocajele constituţionale ce aparent apar acum între Parlament şi justiţie ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept.”, afirmă Horaţius Dumbravă.

Magistratul îi explică premierului că renunțarea la imunitate ar fi gestul prin care ar arăta că are curaj să vină în fața judecătorilor și că este singurul mod prin care își poate dovedi nevinovăția.

”Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Acolo, în faţa magistratului, veţi putea să arătaţi că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veţi arăta, în acest fel, că democraţia funcţionează în România, că instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. (…) Ancheta penală îşi va urma cursul, sunt convins că sunteţi conştient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, ştiind că sunteţi un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituţii ale democraţiei în bătălii care nu le sunt specifice.”, mai spune Dumbravă.

Totodată, judecătorul CSM a criticat propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democraţiei.

‘Justiţia nu se va lăsa intimidată de crearea unor aşa-zise ‘comisii speciale de evaluare a democraţiei’ tocmai la nivelul unei autorităţi constituţionale – Parlamentul – care a dovedit că nu înţelege democraţia din moment ce respinge pe bandă rulantă nemotivat şi în contradicţie cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunităţii parlamentare pentru unii politicieni acuzaţi de diverse infracţiuni. De aceea, domnule prim-ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup.”, se mai arată în scrisoare.

Călin Popescu Tăriceanu a propus luni înfiinţarea unei comisii care să verifice respectarea principiilor statului de drept în România. Tăriceanu spune că aceasta ar fi extrem de necesară, având în vedere evoluţiile din ultimele săptămâni.

“Să creem la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democrației. Am spus colegilor că statul de drept însemnă respectarea câtorva principii fundamentale. Constatăm un dezechilibru major în detrimentul instituției democratice – Parlamentul. Justiția atacă permanent Parlamentul. Există temeri cu privire la funcționarea corectă a justiției în România. Drumul este pavat pentru derapaje de la democrație și instaurarea unui regim autoritar de felul celui Băsescu.”, a spus Tăriceanu.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE