Home Politică Votul prin care deputații l-au apărat pe Victor Ponta a fost constituțional

Sursa Foto: Victor Ponta via Facebook

Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea regulamentului Camerei Deputaţilor şi a votului dat de parlamentari prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

PNL a depus sesizarea vinerea trecută și acuză că, de fapt, Camera Deputaților nu a votat cererea procurorilor de urmărire penală a lui Victor Ponta, ci doar un raport făcut de Comisia Juridică în privința acestei solicitări.

Prin modul în care a fost adoptat regulamentul Camerei Deputaților privind adoptarea prin vot a cererii de urmărire penale a lui Victor Ponta se încalcă grav legea. Plenul Camerei nu votează cererea procurorilor ci votează un proiect de hotărâre a Comisiei Juridice, care proiect prevedea, în cazul lui Victor Ponta, să nu înceapă urmărirea penală. Astfel chiar dacă există o majoritate care ar vrea să decidă pentru începerea urmăririi penale, nu poate. Pentru că cererea în sine nu există și se votează doar respingerea sau adoptarea proiectului Comisiei Juridice. – a declarat liberalul Ludovic Orban

De partea cealaltă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a solicitat CCR să respingă sesizarea grupului parlamentar PNL privind neconstituţionalitatea votului prin care nu s-a început urmărirea penală în cazul lui Victor Ponta.

Aşa cum ştiţi, hotărârile Camerei pot fi oricând contestate la Curte. Noi ne-am legat de faptul că această hotărâre, cât şi regulamentul nu au nimic neconstituţional. Curtea Constituţională stabileşte foarte clar că numai Camera Deputaţilor şi Senatul pot cere începerea urmăririi penale în cazul unui deputat sau senator care are calitatea de actual sau fost ministru, urmând ca prin regulament să stabilească procedura. Noi prin regulament, prin acest 157 alin.7 – deci practic tot art. 157 -, stabilim procedura prin care se poate începe urmărirea penală în cazul unui actual sau fost ministru. – a declarat Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaților după şedinţa Biroului Permanent care a avut loc luni

Plenul Camerei Deputaților a aprobat pe 9 iunie hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta cu 231 voturi “pentru” și 120 “împotrivă”, după ce procurorii DNA au constatat pe 5 iunie că se impune urmărirea penală față de Victor Ponta sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE