Home Politică Prima întâlnire Ponta – Iohannis după două luni şi jumătate. Oprea, arbitru...

Sursa Foto: evz.ro

Premierul Victor Ponta a avut miercuri dimineața o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, iar potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile au avut ca temă consultările privind Codul Fiscal, dar și alte priorități legislative din această toamnă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 19 august a.c., cu Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Pe agenda discuțiilor s-au aflat prioritățile legislative din această toamnă, fiind abordată, în cadrul acestei consultări instituționale, inclusiv tema Codului Fiscal. – arată comunicatul Președinției.

Discuțiile dintre cei doi vin în contextul în care joi partidele politice se întâlnesc pentru a dezbate eventuale modificări ale Codului Fiscal înainte ca acesta să fie reexaminat de Parlament. Victor Ponta nu a vrut să facă nicio declarație pe tema discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis.

Surse oficiale au declarat pentru AGERPRES că la această întâlnire a participat şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Aceasta a fost prima întâlnire dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis de când preşedintele i-a cerut pentru prima dată demisia premierului, pe 5 iunie.

O precizare utilă pentru opinia publică – Ultima discuţie a mea cu Dl Iohannis a fost în ziua de 5 iunie, când mi-a cerut să demisionez. De atunci nu am mai vorbit niciodată despre niciun subiect, scria Ponta pe Facebook pe 10 iulie.

Marți, premierul Victor Ponta a declarat din nou că ar fi de acord cu o singură modificare față de forma inițială a legii fiscale. Reducerea TVA la 20% și nu la 19%.

Am văzut și poziția unor partide serioase din Opoziție, care nu își iau votul înapoi, care au zis că vor 19%. Eu le-am spus liderilor coaliției de guvernare că cel mai bine ar fi să avem 20%, cum era proiectul inițial, pentru că împreună cu 9% la alimente media TVA în România este undeva spre 17. Dar atunci, PNL a făcut, așa, un populism, tipic noului PNL. Au zis: ‘domnule, 19, nu 20, să mai dăm noi încă 1%, ca să votăm’. Am zis: ‘bun, ok’, ne costă populismul ăsta, dar important este să avem consens. Deci, eu cred că un Cod fiscal cu prevederile actuale și în care se menține cota de TVA la 20% va trece prin Parlament, va fi foarte bun și este sustenabil”, a afirmat Victor Ponta marţi seară la România TV.

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că liberalii nu refuză niciun fel de măsură la discuţiile privind Codul fiscal, arătând că majorarea salariilor şi relaxarea fiscală sunt idei bune. Însă se așteaptă ca reprezentanții puterii să fie mai flexibili decât până acum.

Cătălin Predoiu va conduce aceste discuţii şi, în funcţie de calcule şi de analizele pe care le-am făcut noi, o să vedem poziţia Guvernului, o să vedem dacă domnul Teodorovici şi-a schimbat, şi-a nuanţat poziţia, dacă este sau nu mai flexibil în a discuta cu noi. (…) Scenariul firesc pe care eu îl doresc, şi nu pun răul în faţă şi mizez pe buna credinţă a tuturor colegilor din partidele parlamentare, este acela ca joi să putem agrea o soluţie în care să ajustăm şi măsurile de relaxare fiscală, să anticipăm ce vom face şi cu pachetul de salarizare în domeniul bugetar şi să ne luăm toţi angajamentul să punem stop măsurilor văzute în cheie electorală de Guvern. Acesta este scenariul pe care mi-l doresc şi care este cel mai sănătos pentru societatea românească. – a declarat Alina Gorghiu la B1TV

Codul Fiscal a fost votat în iulie atât de coaliţia de guvernare, cât şi de liderii PNL. Însă, preşedintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu prevederile din Noul Cod care mai cuprind şi alte măsuri de relaxare fiscală, precum scăderi de impozite, dar şi creşteri ale salariilor bugetarilor. Iohannis a transmis că noul act normativ ar produce dezeechilibre majore şi a trimis proiectul înapoi în Parlament.

Pentru reexaminarea legii, parlamentarii au fost chemați în sesiune extraordinară pe 24,25 și 26 august, urmând ca în această perioadă Codul Fiscal să treacă prin Senat și prin Camera Deputaților.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE