Home Eveniment Victorie pentru Kovesi în lupta cu Sebastian Ghiţă. Ce au decis judecătorii

Curtea Supremă a respins contestaţiile depuse de Sebastian Ghiţă în dosarul în care acesta este acuzat de dare de mită, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență, spălare a banilor şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Ca urmare a acestei decizii, judecătorii pot începe analiza pe fond a dosarului, cunoscut drept “Caracatiţa de la Prahova”.

Iniţial, contestaţiile lui Ghiţă şi ale fostului procuror Liviu Tudose fuseseră acceptate de magistraţi, pe 27 septembrie. Principalul motiv era o plângere a lui Tudose, care a reclamat că declaraţia care i-a fost luată pe când era martor se regăseşte în continuare în dosar, deşi acum calitatea sa e de inculpat.

DNA a făcut contestaţie şi a avut, drept urmare, acum, câştig de cauză.

Citeşte şi: Odă adusă lui Liviu Dragnea în The Independent, scrisă de un fost politician care a făcut pușcărie pentru fraudă

DNA a trimis în judecată pe 29 iunie mega-dosarul de corupţie de la Prahova, în care sunt acuzaţi Sebastian Ghiţă şi foşti şefi din Poliţie şi din Parchete. 

Ghiţă este acuzat de două infracțiuni de dare de mită, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență, spălare a banilor şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere

DNA susţine că, în perioada 2013-2014, în timp ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești ancheta presupuse fapte de corupţie comise de persoane cu influenţă în judeţul Prahova, printre care şi şeful CJ, Mircea Cosma, Ghiţă le-ar fi pus la dispoziţie suspecţilor informații confidențiale.

Acestea făceau referire la obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei, arată DNA.

În schimbul obţinerii acestor informaţii, Sebastian Ghiță i-a promis persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

Mai mult decât atât, procurorii îl acuză pe Ghiţă de şantaj, acesta obţinând de la patronul unei firme peste 600.000 de lei pentru a nu difuza materiale compromiţătoare la o televiziune controlată de el.

Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei, susţine DNA.

Şi acuzaţiile nu se opresc aici. Pe 22 iulie 2012, Ghiță ar fi condus un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat. În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova, arată DNA.

În acest dosar, DNA a cerut aviz Parlamentului pentru reţinerea lui Sebastian Ghiţă, însă Camera Deputaţilor a respins solicitările.

În faţa judecătorilor vor ajunge şi cei acuzaţi că l-au sprijinit pe Ghiţă, mai exact Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, fostul şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, ofiţerul de poliţie Constantin Ispas şi fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Aurelian Mihăilă. 

Citeşte şi: 

Fugarul din dosarul lui Blejnar a fost prins! Ce le-a spus Dan Stroe procurorilor dă totul peste cap

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE