Home Extern VIDEO: Atac terorist pe aeroportul Atatürk, din Istanbul. Bilanţul este catastrofal

Sursa Foto: Twitter via gulfnews.com

Un atac terorist a avut loc, marţi seară, pe cel mai mare aeroport din Turcia. La terminalul sosiri al aeroportului Atatürk, bărbaţi kamikaze s-au aruncat în aer, iar deflagraţiile au ucis cel puțin 41 de oameni, iar peste 230 de persoane au fost rănite, au transmis surse din rândul autorităţilor din Turcia, citate de Rusia Today. Dintre răniţi, 13 oameni s-ar afla în stare foarte gravă.

Iniţial s-a vorbit despre două explozii, însă anchetatorii cred că au existat trei atacatori sinucigaşi. Sunt informaţii că aceştia ar fi acţionat împreună cu alte persoane, iar gruparea teroristă ISIS este bănuită că a organizat atacul.

“Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, la intrarea în aeroport, la terminalul sosiri internaţionale, un terorist a deschis focul cu o armă Kalashnikov şi apoi s-a detonat”, a precizat Bekir Bozdag, ministrul Justiţiei, preluat de Sky News.

Camerele de supraveghere au surprins momentul când unul dintre criminali aleargă prin aeroport, iar un ofiţer îl împuşcă. În acel moment îi cade din mâini puşca mitralieră automată AK-47 şi se prăbuşeşte la pământ. Ofiţerul se apropie de el, dar observă că are o vestă cu explozibili, moment în care fuge, pentru a-şi proteja viaţa. Peste câteva doar câteva secunde, totul este aruncat în aer.

Sursa video: roeland roovers via Twitter

În Turcia, s-a declanşat imediat planul de salvare, aeroportul a fost evacuat, forţele armate au fost mobilizate, iar ambasadele din întreaga lume au cerut informaţii despre cetăţeniile victimelor.

Deocamdată, nu sunt veşti că, printre cei răniţi sau decedaţi, s-ar afla cetăţeni din România.

Victor Ponta, în apropierea aeroportului Atatürk, la momentul atacului

Însă, după momentul exploziilor, haosul s-a instalat pe aeroportul Ataturk, iar zeci de români au rămas blocaţi în zona liberă. La miezul nopţii, aceştia ar fi trebuit să ia avionul spre Bucureşti. Printre ei ar fi trebuit să se afle şi Victor Ponta, însă fostul premier român a întârziat să ajungă la aeroport. Când a ajuns, tocmai avuseseră loc exploziile şi a fost nevoit să se întoarcă de urgenţă.

“Eu am fost mai norocos decât alţi români, eram în masină, la intrarea in aeroport. Ne-am întors şi am plecat. Foarte mulţi care erau pentru zborul de la 12 noaptea, care au ajuns din timp, nu ca mine în ultimul moment, sper să fie bine. Sper să treacă cu bine. Sunt mai norocos că nu am rămas blocat în aeroport. 

Teroriştii au fost depistati la acest prim control, au fost victime mai puţine decât dacă ar fi fost altundeva. Turcia are cele mai avansate măsuri de securitate, nu poţi să intri nici măcar să aştepţi pe cineva, făîră să treci printr.un control. Într-un aeroport european poate că ar fi fost sute de victime” – a declarat Victor Ponta, la DIGI24.

Imaginile postate pe reţelele de socializare arată disperarea oamenilor surprinşi pe aeroport la momentul exploziilor, călători care au alergat să se refugieze, dar şi adulţi sau copii răniţi în atacul terorist.

Turcia a fost ţinta unor atacuri violente în ultimele luni. Cele mai multe dintre ele au fost atribuite rebelilor kurzi. De data aceasta, anchetatorii cred că poate fi mâna criminală a jihadiştilor din Statul Islamic care au acționat chiar în luna Ramadamului.

Îngrijorarea este şi mai mare în condiţiile în care aeroportul Atatürk nu pare să fi fost ales întâmplător ca ţintă. În momentele imediat după atacul sângeros, presa internaţională a scris că Turkish Airlines, compania turcească de transport aerian, este partenerul oficial de la Euro 2016, turneul de fotbal care se organizează în Franţa.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE