Home Extern VIDEO Donald Trump a depus jurământul şi a devenit oficial Preşedintele Statelor...

Donald Trump
Sursa Foto: captură ABC News

Donald Trump a devenit vineri preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite ale Americii, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în faţa Capitoliului şi care a fost urmărită în întreaga lume, scrie Agerpres.

Trump a fost învestit de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, John G. Roberts. La ceremonie au fost folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln şi cea pe care Trump o are încă din copilărie.

În discursul său, Trump a vorbit despre locuri de muncă, taxe, impozite, educaţie şi alte subiecte de interes pentru americani.

Noi, cetăţenii Americii, suntem uniţi într-un efort uriaş de a ne reconstrui ţara. Împreună vom determina cursul Americii şi al lumii. Ne vom confrunta cu provocări, dar ne vom descurca (…) Astăzi nu are loc doar un transfer de putere, ci transferăm puterea de la Washington şi v-o dăm vouă, cetăţenilor. Pentru prea mult timp, oamenii au suportat costul. Washingtonul a prosperat, dar oamenii nu… Victoriile lor nu au fost şi ale voastre, în timp ce ei petreceau, familiile care se chinuiau nu aveau motiv sa petreacă. Totul se schimbă de acum şi de aici pentru că momentul acesta e al vostru, vă aparţine, a spus Trump.

De asemenea, deciziile privind comerţul şi afacerile cu alte ţări vor fi făcute în beneficiul muncitorilor americani şi al familiilor americane, a declarat Trump. Noul preşedinte al SUA a criticat cheltuielile şi ajutoarele pentru forţe militare străine, în condiţiile în care SUA apără alte frontiere naţionale, dar refuză să-şi apere propriile frontiere.

Trump s-a angajat de asemenea la eradicarea extremismului islamic din lume.

Nu căutăm să impunem un stil de viaţă cuiva. Vom străluci, pentru toată lumea. Trebuie să vorbim deschis, să dezbatem onest. Nu trebuie să avem frică. Suntem apăraţi şi vor fi întotdeauna apăraţi. Cel mai important, vom fi protejaţi de Dumnezeu, a mai spus Trump.

După discursul lui Trump şi încheierea ceremoniei, Barack Obama şi soţia sa, Michelle, au plecat cu celebrul elicopter Marine One către Baza Andrews, de unde au ajuns la noua locuinţă a familiei.

În cadrul ceremoniei din Washington, vicepreşedintele Mike Pence a depus şi el jurământul în faţa mulţimii aflate în faţa clădirii Capitoliului.

În cadrul ceremoniei de învestire au luat cuvântul lideri religioşi apropiaţi de Trump şi senatorul de Missouri, Roy Blunt, care este şi preşedintele comitetului pentru învestire, iar evenimentul a fost presărat cu recitaluri muzicale.

Noul preşedinte a participat la un prânz la care au fost invitaţi membrii administraţiei sale, precum şi prieteni apropiaţi.

Cel mai important moment a fost cel în care Donald Trump le-a cerut invitaților să se ridice și să îi aplaude pe Bill și Hillary Clinton, la adresa cărora a avut cuvinte de laudă.

Donald Trump şi Mike Pence au luat parte apoi la parada inaugurală de pe celebra Pennsylvania Avenue, între clădirea Capitoliului și Casa Albă.

Ultimul punct din ziua învestirii: balul inaugural.

Potrivit New York Times, de fapt este vorba despre două baluri inaugurale, organizate la etaje diferite ale centrului Walter E. Washington. În paralel un alt bal este dedicat membrilor forţelor armate. Trump va veni la fiecare dintre cele trei petreceri şi va susţine, de fiecare dată, un discurs.

Cum a decurs cea mai importantă zi din viaţa lui Donald Trump

Ziua a început cu un mic dejun la casa de oaspeţi a preşedintelui, unde familia Trump şi-a invitat câţiva apropiaţi.

La 15:30, ora României, Trump a luat parte la un serviciu religios privat la biserica episcopală St. John, aflată în apropierea casei de oaspeţi.

O oră mai târziu, preşedintele ales şi preşedintele în exerciţiu, împreună cu soţiile lor, s-au întâlnit la Casa Albă. Primirea a avut loc în aer liber, în faţa clădirii, iar Melania Trump a adus un cadou lui Barack şi lui Michelle Obama.

Barack Obama şi Donald Trump au pornit apoi, după câteva zeci de minute petrecute la Casa Albă, către Clădirea Congresului, unde a avut loc ceremonia de învestitură. Cei doi preşedinţi au mers în aceeaşi maşină, în vreme ce Michelle Obama şi Melania Trump au călătorit cu un alt autoturism.

Integral, ceremonia depunerii jurământului de către Donald Trump, al 45-lea președinte al Statelor Unite:

Ziua ceremoniei nu a fost lipsită însă de incidente. Câteva mii de persoane au participat la mitinguri de protest față de învestirea lui Donald Trump drept președinte. Au existat mai multe momente tensionate, în care o parte dintre manifestanți s-au cofruntat cu forțele de ordine, au distrus vitrinele unor magazine și au dat foc unor autoturisme.

Mai multe despre manifestații puteți citi aici: VIDEO Proteste violente la Washington în ziua în care Donald Trump a devenit Preşedintele SUA

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE