Home Extern VIDEO: Microbuze fără șofer. Olandezii vor să le introducă deja în trafic

În timp ce românii se înghesuie în autobuze fără aer condiționat și care stau mai mult în service, decât pe traseu, olandezii caută soluții tot mai comode pentru cetățeni.

Este vorba despre un tip de microbuz fără șofer, vehicul ce va fi testat în două orașe din Țara Lalelor. Automobilul se numește WEPod are șase locuri şi poate atinge 25 de kilometri la oră.

Orașele Wageningen și Ede din provincia Gerlderland vor introduce în trafic aceste vehicule autonome, începând cu luna noiembrie și vor fi primele localități din Europa în care vehiculul va opera pe străzi. Astfel de automobile există și la Londra sau Rotterdamm, însă sunt folosite doar în parcuri și în zone fără trafic rutier.

Pentru început, vehiculul autonom nu va fi supus unor teste foarte grele, fiind ținut deoparte în orele de vârf din trafic, noaptea sau în conditii meteo dificile.

În restul timpului, localnicii vor putea să comande un microbuz electric făra șofer folosind o aplicație de pe telefonul mobil prin care să specifice locul de îmbarcare și destinația.

Vehiculul va avea în dotare o gamă largă de echipamente care să-l ajute să se ghideze în trafic – camere video, laser, radar și GPS, iar la interior, alte camere video vor monitoriza condițiile în care sunt transportați pasagerii, arată The Telegraph

Microbuzul electric fără șofer a fost conceput de compania franceză de robotică EasyMile și construit de Citymobil2, în cadrul unui proiect cu fonduri europene pentru descoperirea celor mai sigure soluții de transport urban în Europa.

Pana acum, WEPod a reușit să treacă cu brio de testele la care a fost supus în orașul finlandez Vantaa, unde a transportat peste 19.000 de pasageri.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE