Home Extern VIDEO: Momente cutremurătoare în fostele lagăre naziste

Sursa foto: Wikipedia

120 de supraviețuitori ai ororilor naziste de la Dachau au participat la ceremoniile organizate cu prilejul marcării a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare situat în apropiere de Munchen. La ceremonie au luat parte, de asemenea, șase militari americani care au făcut parte din trupele eliberatoare.

“A fost un șoc teribil, dar nu vom uita niciodată bucuria voastră când ne-ați îmbrățișat și ne-ați adus un steag american cusut de mână pe care l-ați ascuns pentru această ocazie. Naziștii nu v-au putut distruge sufletul”, a declarat fostul soldat american Alan Lukens.

Jean Samuel, luptător în Rezistența Franceză, a spus că s-a simțit din nou om în ziua în care au venit americanii. “A fost cea mai frumoasă zi a vieții mele. Coșmarul se încheia în sfârșit”, a afirmat el.

VIDEO: Imagini de la ceremoniile de comemorare desfășurate la Dachau

Sursa: Radio Arabella-Munchen via Facebook

În discursul său, Angela Merkel a afirmat că germanii nu vor uita niciodată ororile comise de regimul nazist în lagărele morții.

“Aceste foste lagăre de concentrare s-au aflat în atenția publică în ultimele săptămâni odată cu marcarea a 70 de ani de la eliberarea lor unul după altul. Au existat peste tot orori de neînțeles. Toate ne atrag atenția să nu uităm niciodată. Nu, nu vom uita niciodată. Nu vom uita, de dragul victimelor, de dragul nostru și de dragul generațiilor viitoare”, a mai spus ea.

Regimul nazist a creat lagărul de la Dachau în martie 1933, la doar câteva săptămâni de la preluarea puterii de către Adolf Hitler, pentru a-și închide rivalii politici. A devenit prototipul pentru a rețea de lagăre în care au fost uciși șase milioane de evrei, precum și romi, ruși, polonezi și homosexuali.

Peste 200.000 de persoane erau închise în lagăr la eliberarea acestuia de către armata americană la 29 aprilie 1945. Imaginile filmate la Dachau, cu deținuți înfometați și mormane de cadavre, au fost printre primele imagini pe care lumea le-a văzut despre Holocaust.

 

Ceremoniile internaționale de marcare a 70 de ani de la eliberarea lagărelor naziste au început la 27 ianuarie la Auschwitz, în Polonia ocupată de naziști, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE