Home Extern VIDEO: O grupare paramilitară din Moldova plănuia să atace mai multe instituții...

O grupare paramilitară care plănuia să atace instituțiile statului din Republica Moldova a fost destructurată miercuri dimineața de anchetatorii de peste Prut.

Potrivit autorităților moldovene, polițiștii și procurorii au descins la domiciliile a 11 membri ai grupării. Anchetatorii spun că aceştia intenţionau să atace unităţi militare şi cel puţin o închisoare, pentru a îi elibera pe deţinuţi.

Gruparea criminală planifica atacarea instituţiilor de stat. Persoanele au fost documentate cu lux de amănunte. Acţiunile lor au fost urmărite. Acum se petrec percheziţii şi reţineri. Este cert un lucru: o parte dintre membrii grupării au fost judecaţi anterior pentru acţiuni violente. Ei sunt toţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Unul dintre membri este născut în Ucraina, în Donbas. Majoritatea sunt locuitori ai oraşului Bălţi. Liderul grupării este un cetăţean moldovean, a declarat şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit fostului vicepremier pe probleme de securitate, Ghenadie Cosovan, gruparea avea ca obiectiv obținerea cu forța a controlului în mai multe instituții din Republica Moldova.

O grupare paramilitară aş compara-o cu cele care activează în Doneţk, în Crimeea. Este o combinaţie dintre foşti militari şi criminali, care vor să obţină locuri, funcţii în Moldova. Aceşti criminali sunt formaţi de mult, însă atunci când societatea funcţionează, ei stau ascunşi. Când apar momentele favorabile, ei îşi ridică capul. Noi am început să vorbim despre aceste fenomene începând din 2012. Mă mândresc cu organele de drept că îşi fac meseria. Cam târziu, dar o fac. Acesta este un semnal de siguranţă. În 2002 au fost reţinuţi membri unei grupări criminale care teroriza nordul ţării, în acea luptă a fost omorât un camarad, a declarat fostul oficial moldovean, citat de Publika.md.

În urma perchezițiilor desfășurate miercuri, polițiștii au confiscat mai multe arme și grenade găsite în casele suspecților, iar cinci persoane au fost deja reținute.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE