Home Extern VIDEO Povestea lui Wojtek, ursul soldat care bea bere și căra arme...

Sursa Foto: Coveredinksauce via Imgur

Istoria celui de-al Doilea Război Mondial este plină de povești, care mai de care mai interesante sau ciudate, dar printre ele iese în evidență cea a lui Wojtek, un urs de 200 de kilograme, devenit caporal în armata poloneză.

După ce au fost eliberați dintr-un lagăr din Siberia, ca urmare a invaziei naziste în Rusia, membrii unei companii militare poloneze se îndreptau către Orientul Mijlociu. În drum, au întâlnit un refugiat care le-a oferit spre vânzare un… pui de urs, a cărui mamă cel mai probabil fusese ucisă de un vânător. Soldații s-au gândit că nu le strică un tovarăș de călătorie, așa că au cumpărat ursul, care pe atunci era extrem de mic.

Era ca un copil, ca un cățel. Îi dădeam lapte din sticlă. De aceea a simțit că soldații îi sunt ca niște părinți, așa că a avut încredere în noi și a fost foarte prietenos, a povestit pentru BBC Wojciech Narebski, un fost militar polonez.

Sursa: coveredinksauce via Imgur

Sursa: coveredinksauce via Imgur

Pe măsură ce a crescut, ursul și-a schimbat obiceiurile alimentare: a început să îi placă berea și le cerea soldaților țigări, pe care le mesteca.

Pentru el, o sticlă de bere nu însemna nimic. Avea 200 de kilograme, nu se îmbăta, își amintește Narebski.

Ursul Wojtek sticla1

Sursa: coveredinksauce via Imgur

Iar soldații se distrau de minune cu el, jucând box sau tăvălindu-se alături de uriașul urs, ca într-o luptă de wrestling.

Wojtek luptator

Sursa: Imperial War Museum via Wikimedia

În 1943, compania a ajuns în Egipt, iar soldații se pregăteau să reintre într-o zonă de conflict. Armata avea reguli stricte care interziceau prezența animalelor, așa că, pentru a evita orice probleme, noii săi prieteni l-au făcut pe Wojtek… soldat.

Avea livret militar, era pus și pe ștatul de plată. Nu primea bani, evident, dar era oficial soldat polonez, spune Narebski.

Ursul Wojtek3

Imperial War Museum via Wikimedia

Ursul soldat s-a făcut remarcat în special în lupta de la Monte Casino, unde se spune că ducea muniție de la camioane până în prima linie a frontului. De atunci, simbolul oficial al companiei a rămas un urs care ține în brațe un obuz.

Ursul Wojtek emblema

După încheierea războiului. Wojtek a fost dus la grădina zoologică din Edinburgh. Se spune că se bucura teribil când auzea vorbindu-se limba poloneză, iar foștii săi camarazi îl vizitau din când în când, dându-i țigări să le mestece și chiar se jucau cu el cum o făceau și în timpul războiului.

Wojtek a murit în 1963, iar povestea sa a inspirat mai multe filme documentare de-a lungul vremii.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE