Home Extern VIDEO: Război de stradă la 300 de kilometri de România. 22 de...

Opt polițiști au fost uciși și 37 au fost răniți în cursul unei operațiuni de amploare a poliției în orașul Kumanovo, în Macedonia. Forțele de ordine au lansat sâmbătă un atac asupra unei grupări considerate teroriste, ucigând 14 dintre membrii acesteia. Explozii și focuri de armă automată se aud de mai bine de 24 de ore pe străzi, în vreme ce nori de fum negru se ridică deasupra orașului.

Presupușii teroriști au fost depistați în cartierul albanez al orașului, înconjurat acum de trupe de elită ale poliției și transportoare, în vreme ce populația din zonă a fost evacuată.

Un reprezentant al poliției macedonene a declarat, sub acoperirea anonimatului, că gruparea înarmată este ”venită dintr-o țară vecină”, presa locală susținând că este vorba de Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi, scrie AGERPRES.

VIDEO: Focuri de armă se aud de două zile în micul oraș macedonean

Sursa: Nikola Veljkovic via Facebook.

Guvernul a declarat două zile de doliu național, iar președintele Gjorge Ivanov a convocat Consiliul Național de Securitate, invitând lideri ai opoziției și ai comunității albaneze.

Evenimentele de la Kumanovo aduc însă din nou în atenție situația instabilă din această zonă a Balcanilor, unde Guvernul este acuzat de interceptări ilegale și abuz de putere la nivel masiv.

Săptămâna trecută, protestatari care cereau demisia premierului Nikola Gruevski au avut ciocniri violente cu forțele de ordine

Pe de altă parte, populația albaneză din Kumanovo este sceptică în ceea ce privește versiunea oficială a evenimentelor din ultimele două zile. Oamenii spun că totul este o manipulare, având în vedere că în zilele anterioare operațiunii nu au văzut nimic suspect în zonă. Albanezii cred că aceasta este doar o încercare a actualei puteri de a deturna atenția de la scandalurile politice.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE