Home Extern VIDEO ȘOCANT: Paza de coastă din Grecia, acuzată că ar fi încercat...

Valul de refugiați sirieni care au invadat Grecia dă naștere unor situații extreme. Paza de Coastă elenă este acuzată că ar fi scufundat intenționat o ambarcațiune pe care se aflau mai mulți imigranți ce voiau să ajungă în Grecia.

Barca, ce transporta 50 de imigranți sirieni, plecase de pe coastele insulei Izmir și încerca să treacă în apele grecești. Ofiţerii pazei de coastă s-ar fi apropiat de ambarcaţiunea pneumatică şi ar fi înţepat-o, pentru a se dezumfla.

Scenele au fost surprinse de niște pescari turci, care nu au surprins momentul în care ambarcațiunea sirienilor ar fi fost atacată, însă din comentariile lor reiese că unul dintre ofiţerii greci ar fi tras cu o săgeată, care a spart barca imigranților

Barca a explodat… Barca a explodat! Sunt oameni în apă. Avea ceva ca o suliță în mână,  strigă pescarii care au filmat scenele de groază.

Pe filmuleț se vede cum, după plecarea grănicerilor greci, tot pescarii sunt cei care încearcă să îi scoată pe sirieni din apă.

În cele din urmă, în zonă sosește un vas al Pazei de Coastă al Turciei care îi preia pe refugiați și îi duce înapoi pe țărmul turcesc, de unde încercaseră să ajungă în Grecia.

Incidentul vine la doar după câteva ore după ce o altă ambarcațiune cu refugiați sirieni a fost atacată în largul insulei Lesbos de o șalupă în care se aflau mai mulți oameni mascați.

Îmbrăcați în negru și înarmați cu arme și bice, oamenii i-au lovit pe pasagerii îngroziți și chiar ar fi tras focuri de armă, după cum povestește unul dintre refugiați.

Au tras cu trei gloanțe în barca noastră. Ne-au lovit cu bastoane de șase metri lungime și au încercat să ne scufunde, susține un imigrant.

Iar acum trei zile, 1.500 de refugiați s-au bătut cu forțele de ordine elene pe insula Kos din sud-vestul Greciei, în încercarea autorităților de a-i înghesui pe imigranții sirieni și afgani pe un stadion, pentru a nu îi deranja pe turiști.

O agenţie din cadrul Naţiunilor Unite estimează că de la începutul anului, nu mai puţin de 124.000 de refugiaţi au ajuns pe pământul Greciei. Autorităţile de la Atena au fost criticate pe motiv că au tratat “ruşinos” problema imigranţilor, mulţi dintre aceştia fiind nevoiţi să doarmă în aer liber, fără acces la toalete sau duşuri. Premierul grec, Alexis Tsipras, a recunoscut că se confruntă cu o criză într-o altă criză, iar situaţia imigranţilor depăşeşte posibilităţile ţării, în aceste momente.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE