Home Extern UPDATE Mama arestată în fața copiilor săi a fost eliberată

arestata in fata copiilor

O femeie din Republica Moldova, condamnată iniţial la trei ani și opt luni de închisoare pentru că şi-a ucis soţul abuzator a fost eliberată din închisoare şi plasată în arest la domiciliu, ca urmare a uriaşei presiuni publice apărute după mediatizarea cazului.

Victoria Pruteanu a fost încătuşată de poliție chiar în fața celor cinci copii ai săi, în sala de tribunal, imediat după ce instanţa a anunţat verdictul. Momentele au fost sfâșietoare, copiii încercând să facă zid în fața celei care i-a născut și i-a crescut.

La scurt timp după ce imaginile au devenit publice, Ministrul Justiţiei de la Chişinău a intervenit, pe pagina sa de Facebook, în apărarea Victoriei Pruteanu.

Situația unei mame a cinci copii din rn. Strășeni care a fost supusă actului de justiție și în raport cu care eu și instituția pe care o reprezint avem o opinie morală separată, mă simt nevoit să lansez această punte de dialog, care să îmi permită să informez și să reacționez prompt referitor la situațiile de importanță majoră pentru societate dar și să mențin un dialog consistent cu cei în serviciul căruia mă aflu – cetățenii Republicii Moldova, a scris Vladimir Cebotari.

În acelaşi timp, mii de oameni au semnat o petiţie prin care cereau eliberarea mamei, în vreme ce cazul a fost intens mediatizat. Toată vâlva creată în jurul cazului Victoriei a avut efect, judecătoarea luând decizia de a o plasa pe aceasta în arest la domiciliu.

Mama arestată, bătută ani în șir de soțul ei

Apărătorii au susţinut în instanţă că dacă autoritățile interveneau la timp pentru a pune capăt abuzurilor nu se ajungea aici. Aşa, femeia a fost nevoită să se apere singură.

Dacă autorităţile interveneau prompt şi implementau legislaţia din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, agresorul urma să fie tras la răspundere penală pentru acţiunile sale violente, nicidecum la răspundere contravenţională. Dacă Victoria ar fi fost apărată de soţul său violent, cazul nu ar fi avut acest sfârşit tragic, au declarat avocații, citați de Ziarul de Gardă.

Povestea vieții de familie a femeii este una cruntă, aceasta fiind agresată ani de zile de soțul său. Și nici micuții nu au scăpat de accesele de furie a tatălui.

Deși a cerut, de nenumărate ori, ajutorul autorităților, Victoria Pruteanu nu a fost protejată aproape deloc, singurul lucru făcut de poliție fiind emiterea unei ordonanțe de protecție. Și asta abia în august 2014.

Bineînțeles că bărbatul nu a ținut cont de ordonanța respectivă și a continuat să își abuzeze soția și copiii.

Totul până în seara de 14 decembrie 2014, când, fiind din nou atacată, Victoria Pruteanu s-a apărat și l-a înjunghiat.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE