Home Extern IMAGINI ȘOCANTE: Turcia a doborât un avion de vânătoare rus. Putin amenință...

Sursa Foto: rt.com

NATO a anunțat o reuniune de urgență după ce un avion aparținând aviației ruse a fost doborât de armata turcă la granița dintre Turcia și Siria.

De partea cealaltă, președintele rus Vladimir Putin a reacționat extrem de agresiv și a amenințat că Turcia va suporta consecințele.

Turcia ne-a înjunghiat pe la spate, actionând ca un complice al teroriștilor. Acest incident va avea consecințe serioase asupra relațiilor ruso-turce, a declarat Vladimir Putin.

De asemenea, Rusia susţine că avionul de vânătoare se afla pe teritoriul sirian. Presa turcă a prezentat imagini cu avionul și spune că piloții au reușit să se catapulteze şi că aparatul de zbor încălcase spaţiul aerian, pilotul fiind avertizat că va fi doborât dacă nu părăseşte spaţiul aerian al Turciei.

Însă cu toate că autoritățile turce susțin că cei doi ocupanți ai avionului doborât au scăpat cu viață, unul dintre ei a murit. Pe Twitter a fost postat un filmuleț în care este arătat cadavrul unuia dintre piloți, înconjurat de oameni înarmați, care râd și țipă. Imaginile vă pot afecta emoțional.

De partea cealaltă, Moscova a recunoscut că avionul doborât îi aparține, însă susține că aparatul de zbor a fost atacat deasupra Siriei și nu încălcase teritoriul Turciei.

Un avion de luptă SU-24 a fost doborât în Siria. Avionul se afla la 6.000 de metri altitudine și nu a încălcat spațiul aerian al Turciei, arată Ministerul Apărării din Rusia, citat de rt.com.

În urmă cu o lună, Turcia și Rusia au avut unele dispute diplomatice, Ankara reproșând aviației ruse că nu îi respectă spațiul aerian. Încă de atunci, Rusia ar fi primit un ultimatum. Citeşte mai multe aici: Reuters: S-a deschis calea unui confruntări directe Rusia – Turcia. Vezi cum răspunde Moscova

La începutul lunii octombrie, două avioane de vânătoare rusești au fost interceptate în spațiul aerian al Turciei deasupra provinciei din sud, Hatay, aflată la granița cu Siria, iar atunci Guvernul de la Ankara a amenințat că va răspunde dacă va fi provocat din nou.

De altfel, ambasadorul rus la Ankara a și fost convocat la Ministerul de Externe în urma incursiunilor avioanelor rusești în spațiul aerian al Turciei.

Turcia și Rusia  au poziții divergente cu privire la conflictul din Siria de la debutul acestuia în 2011. În timp ce Turcia cere plecarea președintelui sirian Bashar al-Assad, acesta este susținut în continuare de Rusia.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE