Home Extern VIDEO: Un elicopter din Republica Moldova a fost capturat în Afganistan. Trei...

Sursa Foto: prime.md

Trei persoane, printre care şi un cetățean moldovean, au fost ucise în Afganistan după ce talibanii au capturat un elicopter care participa la o operaţiune ONU de menţinere a păcii.

Elicopterul a fost doborât de talibani în provincia Faryab, iar la bordul său se aflau 21 de oameni, 18 pasageri erau cetăţeni afgani şi alţi trei, cetăţeni moldoveni.

Potrivit premierului Republicii Moldova, Gheorghe Brega, în afara cetățeanului moldovean, alte două persoane au fost ucise. Ar fi fost confundaţi cu cetăţeni americani.

Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii. Ulterior, talibanii i-au atacat. Trei persoane sunt decedate. Lucrăm cu toate structurile internaţionale. Am cerut ajutorul tuturor ambasadelor din Afganistan. Am solicitat ajutorul SUA pentru că ele deţin controlul. Am format o celulă de criză, a declarat Brega, citat de Publika.md.

Potrivit ministrului moldovean de Interne, Oleg Bălan, aparatul de zbor aparţinea unei companii private din Moldova și participa la misiuni de susținere a autorităţilor afgane în procesul naţional de reconciliere, de monitorizare a drepturilor omului în Afganistan şi de coordonare a activităților umanitare.

A fost doborât sau a fost nevoit să facă o aterizare forţată în Afganistan. Este un elicopter, care asigură transportarea persoanelor în Afganistan. Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi, din primele informaţii, am înțeles că au nimerit în mijlocul la opoziţiei afgane, a explicat ministrul Oleg Bălan.

Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile din Moldova, compania în proprietatea căreia se află elicopterul activează de mulți ani pe piaţa aeronautică şi derulează mai multe activități pentru ONU.

Are câteva contracte cu Naţiunile Unite. Activitatea lor se desfăşoară în Afganistan în baza de contracte, care sunt toate legale. E o companie destul de sigură, a  spus şeful Autorităţii Aeronautică Civilă, Mircea Maleca.

Cei 18 cetățeni afgani, capturați de talibani, erau implicați în procesul electoral din țară.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE