Home Economic “Vine o criză și mai mare decât cea din 2008!” Previziunile sumbre...

portofel criza

Anul 2016 ar putea aduce pentru România o criză economică mai mare decât cea din 2008. Potrivit specialiștilor în economie, criza din China și scăderea prețului petrolului vor afecta populația României mult mai grav decât acum opt ani.

“Nu luați credite imobiliare sau de studii, nu utilizați credit carduri și, în general, evitați băncile anul acesta! Urmează o criză mult mai mare decât cea din 2008!“, scrie pe Facebook cunoscutul avocat Gheorghe Piperea, specializat în insolvență și cunoscut, totodată, pentru procesele colective declanșate împotriva băncilor.

O scădere a prețului petrolului la 18 dolari pe baril duce la o ieftinire în lanț a tuturor produselor, ceea ce, spun specialiștii, se va concretiza într-o creștere a euro în raport cu orice altă monedă.

Consecinţele  sunt foarte delicate pentru Europa. Consecinţele cele mai vizibile sunt în state, cum e Ungaria, care şi-au vândut nişte fabrici extrem de importante chinezilor, spre exemplu. Asta va fi consecinţa importantă se va vedea că vor fi afectate întreprinderi mari din Europa achiziţionate de chinezi. Din fericire noi nu am fost vânduţi chinezilor, ca să avem mari probleme de genul acesta, deşi s-ar putea ca proiectul de la Cernavodă, care a fost practic orientat către chinezi, să fie într-o situaţie delicată. Problema cea mai mare pe care o reprezintă aceşti cumuli de factori, reducerea la 18 dolari a barilului de ţiţei şi petrol şi criza din China, şi care va afecta România este deflaţia, arată avocatul Gheorghe Piperea, citat de Evenimentul Zilei.

O nouă criză economică va scumpi creditele în euro

Astfel, deși scăderea prețurilor bucură pe toată lumea, aceasta duce inevitabil la creșterea monedei unice în raport cu leul. Iar această creștere se va vedea cel mai tare în buzunarele celor care au credite luate în euro, spune avocatul Gheorghe Piperea.

gheprghe piperea avocat

Avocatul Gheorghe Piperea, Sursa foto: Facebook

Economia României este euroizată. Deflaţia duce în mod evident imediat la scumpirea euro faţă de orice valută. Euro va creşte puternic. În Romania, 60 poate 65 la sută din creditele ipotecare sunt în euro, precum ştiţi. Ghiciţi cam ce se întâmplă, cum vor fi afectate economia şi populaţia! S-ar putea ca oamenii cu credite în euro să treacă şi ei prin acelaşi calvar prin care au trecut cei cu credite franci elveţieni. Bineînţeles că oamenii vor afecta un volum de lei mai mare pentru a-şi plăti ratele, ceea ce înseamnă că se va reduce consumul.Vom cumpăra mai puţin din supermarket, ceea ce înseamnă că se va reduce încasarea TVA la bugetul de stat. Asta într-adevăr e un lucru care s-ar putea să ne afecteze, spune specialistul în economie, conform sursei citate.

Așadar, specialiștii recomandă ca în acest an cel mai bine ar fi să evităm creditele. Chiar dacă de la BNR vin încurajări pentru împrumuturi.

Să nu se apuce domnii de la BNR să stimuleze consumul prin credite. Şi din păcate primul pas a fost făcut de cel mai macrostabil şi mai macroprudent din România, Isărescu, care către sfârşitul lui octombrie spunea românilor:” fiti atenti că de la anul se va scumpi creditul, luaţi acum credit că la anul s-ar putea să nu se mai poată!”. Mi se pare neatent şi iresponsabil să stimulezi oamenii să se împrumute încă o dată. Eu aş zice că oamenii ar trebui să fie învăţaţi să consume numai ceea ce îşi permit, să nu mai facă împrumuturi, fiindcă urmează o criză mult mai puternică decât cea din 2008, explică Piperea.

Potrivit specialiștilor, aceste cauze s-ar adăuga în România măsurilor de relaxare fiscală și a majorărilor salariale introduse în bugetul pentru 2016, măsuri pe care cu greu Guvernul le poate aplica fără împrumuturi.

Guvernul a preluat în bugetul pentru 2016 toate măsurile de majorare a salariilor, pensiilor și indemnizațiilor, care impun cheltuieli mai mari cu 13 miliarde de lei.

În același timp, veniturile ar urma să fie afectate negativ de reducerea TVA la 20%, ceea ce ar genera un minus de 7 miliarde de lei, iar alte diminuări de impozite mai aduc un minus de încă 3 miliarde de lei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE