Home Extern Zeci de mii de oameni, în stradă la Chișinău. Unde a dispărut...

Sursa foto: captura privesc.eu

Zeci de mii de protestatari au luat parte duminică la o manifestație de amploare în centrul capitalei Republicii Moldova, Chișinău. Oamenii, care spun că vin din mai multe raioane ale țării, pentru a protesta faţă de abuzurile Guvernului. Protestatarii au scandal „Jos Criminalii”, „La puşcărie!”, „Noi suntem poporul!”, „Plahotniuc nu uita puşcăria-i casa ta!”, „Jos hoţii”, „Miliardul înapoi!”, făcând referire la investigarea dispariției a zeci de miliarde de lei de la trei bănci, în special de la Banca de Economii, potrivit Radio Europa Liberă. Manifestația a fost marcată de discursuri susținute de mai multe personalităţi, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile.

Potrivit jurnal.md, protestatarii au aprobat o rezoluţie în care au înaintat mai multe revendicări:

„Cerem publicarea imediată a investigaţiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar, numit „Furtul secolului”. Cerem  demiterea conducătorilor de la instituţiile care au admis Furtul Secolului. Cerem condamnarea vinovaţilor şi recuperea banilor furaţi. Cerem neadmiterea declarării acestor miliarde furate drept datorie de stat. Cerem stoparea propagandei partinice. Cerem depolitizarea CCA, recent partajat politic PCRM”, se arată în textul rezoluţiei.

Un scandal financiar de proporții zdruncină Republica Moldova, după ce Banca Națională a descoperit că trei instituții financiare, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB). Nu se știe cine sunt beneficiarii acestor fonduri; bani au dispărut, se pare, pur și simplu. Guvernul a cerut companiei de audit Kroll o analiză, iar rezultatele acesteia ar urma să fie înaintate organelor de anchetă ale Republicii Moldova, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE