Home Economic Zeci de miliarde de metri cubi de gaze naturale, descoperite în Marea...

Marea Neagră ascunde 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Descoperirea canttității impresionante, care ar acoperi consumul țării noastre pe trei ani, a fost făcută de grupul Lukoil care operează sonda LIRA 1X din sectorul românesc al Mării Negre.

Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA — 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, arată un comunicat al Romgaz, care deține 10% din acordul de concesiune încheiat cu Guvernul României.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania Lukoil Overseas în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României.

În prezent, cota de participare a Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Sonda LIRA — 1X este situată la aproximativ 170 kilometri de țărm, iar suprafața perimetrului explorat este de 1.006 kilometri pătrați. Perimetrul se află în bucata de platou continental pe care România a câștigat-o în 2009 la Haga în defavoarea Ucrainei.

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom şi Romgaz, aceştia acoperind aproape integral necesarul intern.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE